Уволниха египетския министър на правосъдието, защото би осъдил дори пророка Мохамед, ако се наложи

Факсимиле:en.arabstoday.net

Премиерът на Египет Шериф Исмаил уволни министъра на правосъдието Ахмед ел Зeнд, след като направи изказване, че би пратил в затвора дори пророка Мохамед, ако той е нарушил закона, съобщи Ройтерс.

Министърът е направил скандалното изказване в телевизионно интервю в петък, като добави "Бог да ми прости". Вчера, в друго интервю, той се извини за думите си.

Въпреки това премиерът Шериф Исмаил е издал днес указ за освобождаването му от длъжност. В правителственото изявление не се посочват повече подробности, нито е ясно кой ще го замени.

Египетските съдии не одобряват отстраняването на Зенд, като председателят на Съдийския клуб в Египет – Абдула Фатхи определи неговото изказване като нещо, което се е изплъзнало от езика и може да се случи на всеки.

Вече бившият министър е открит критик на организацията „Мюсюлманско братство“, която беше свалена от власт в страната през 2011 г.

Съдебната система в страната е подложена на критики от правозащитни групи през последните две години, след като съдии масово издават смъртни присъди срещу поддръжници на „Мюсюлманско братство“ и заради арестите на младежки активисти и издадените присъди на писатели и журналисти, коментира британският в. „Гардиън“.

Коментари

Задължително поле