Като свидетел по делото срещу Златко Баретата: Очите иска бърз разпит в съда, изпускал си рейса

Несебърският наркобос работел като консултант в охранителна фирма

С Баретата се запознал във фитнеса

Несебърският наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите познавал Златомир Иванов-Златко Баретата единствено от фитнес залата, в която заедно тренирали в София. Това заяви самият той в спецсъда вчера, където беше разпитан като свидетел по делото срещу Баретата и още деветима. Според прокуратурата Баретата бил ръководител на банда, а съпроцесниците му участници в нея и от 2011 до 2013 г. пласирали дрога по морето и в София.

През 2008 г. Митьо Очите призна, че се занимава с наркобизнес, сключи споразумение с прокуратурата и отиде за 4 г. и 10 месеца в затвора. След като веднъж не бе открит от призовкарите на адреса си, за да се яви в спецсъда по делото срещу Баретата, вчера най-сетне дойде. Преди него обаче бяха разпитани неколцина антимафиоти. Разпитите им бяха напълно безпредметни. Чакането обаче явно изнерви Очите. По време на разпита им, докато наред с другите свидетели Очите чакаше пред залата, той отвори вратата и каза: „Айде, че ще си изпусна рейса.“ След това затвори. Съдът склони и следващият разпитан беше той.

„От всички подсъдими познавам само Златан. Познавам го от 1995 г., когато тренирахме в една фитнес зала в София“, каза той. „Къде за последен път го видяхте?“, попита прокурорът. „По телевизията“, отговори Очите. Прокурорът отново попита: „А в периода 2011-2013 г. срещали ли сте се с него?“. „Освен ако съм се телепортирал от затвора“, отвърна Очите. След това поясни, че влязъл зад решетките през 2007 г и останал там до март 2013 г. Баретата не бил виждал от 15 г. От думите му се разбра и че работи на трудов договор в охранителната фирма „Аркус“ в Бургас. Бил консултант. „Какви точно консултации правите?“, запита прокурорът. „Във всяка област съм консултант. Консултирам ги за колите например. Кои са по-добри и кои не са“, обясни Очите. И добави, че не знае с какво се занимава Златко Баретата.

Срещу Баретата има още едно висящо дело за наркоразпространение, по което е осъден на 6 г. и половина затвор.

За гардовете на Ториното

Прокуратурата предлага по 6 г. затвор

Прокуратурата не е предлагала споразумение на биячите от Околовръстното шосе в София, но е склонна на преговори, ако обвиняемите се съгласят да влязат зад решетките за по 6 години. Това съобщиха от държавното обвинение вчера. Реакцията бе по повод думите на адвоката на биячите Марияна Тодорова, която преди ден заяви, че клиентите й са склонни да се споразумеят с прокуратурата.

Александър Гечев (35 г.), Христо Христов (23 г.) и Георги Близнаков (46 г.) бяха задържани в края на февруари, след като нападнаха и пребиха с палка младо семейство на Околовръстното шосе, защото им свирнали с клаксон. Тримата са охранители на подсъдимия за наркотрафик Ивайло Борисов-Ториното, който е сред съпроцесниците на Златко Баретата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право