Зеленина в пиксели израсна в Никозия

Кула с височина 67 м промени пейзажа в центъра на кипърската столица Никозия и накара експерти в архитектурата да я обявят за кулминация и символ на близостта с природата. Става дума за завършената през 2015 г. сграда, построена по проект на френския архитект Жан Нувел, в която доминиращ е белият цвят, а илюзията е за картина от пиксели със зеленина.

“Кула 25” на площад “Елефтерия” е с 10 000 кв метра застроена площ, на която има 10 етажа с жилищни площи, 6 с офиси и два с търговски пространства. Всичко се гуши в бели стени, две от които създават илюзията за пано от пиксели с прокрадваща се зеленина между тях. Внушението за лекота и ефирна конструкция не е мираж, а цел, постигната от Нувел предвид горещия климат в Кипър. Чрез вертикалната градина, която е най-гъста на централната фасада, сградата диша, като през лятото пази от горещината, а разположението на зеленината е такова, че да гарантира непрекъснато наличието на свеж въздух.

Отвътре “Кула 25” дава необятното усещане за огромни и светли пространства. Удивителното е, че местоположението и видът на дърветата и храстите, внедрени в сградата, са така подбрани, че самите те винаги да получават достатъчно светлина, за да се поддържат живи и свежи. Търговските площи, включително заведения, са на първите два етажа, след тях идват офисите, а най-отгоре са жилищните пространства. Бонус е басейнът на покрива, от който се разкрива панорамна гледка към Никозия. На разположение на обитателите и ползвателите на 18-етажната сграда е и подземен паркинг на три нива.

Всички жилища, офиси и магазини са били продадени още на фаза проект, а днес апартаменти се предлагат с наем 16 евро на квадратен метър. Инвестицията за проекта и осъществяването му е 25 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл