Експерти спорят трябва ли да поевтинее парното

Цяла България плаща за евтиното парно в София, каза по Би Ти Ви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриални капитал. Според протестиращия срещу монополите Стоян Грозданов проблемът е в липсата на индивидуални договори между потребителите и топлофикациите.

„Цената на парното не трябва да се намалява с поевтинавянето на природния газ, защото в момента всички потребители на ел. енергия плащат за евтиното парно в София. Когато цената на природния газ се увеличи двойно, цената на парното скочи само с 20%, то е субсидирано в момента” обяви Васил Велев.

Той твърди още, че произвежданият от „Топлофикация-София” ток се изкупува на два пъти по-висока от пазарната цена.

Бизнесът се обяви против свалянето на цените на парното заради поевтиняването на природния газ с близо 25%.

От Комисията за енергийно и водно регулиране пък предлагат лек спад в цените и на парното, и на тока. "С това предложение се плаща данък популизъм", смята Велев.

Бившият член на КЕВР Еленко Божков е съгласен с предложението на бизнеса и предлага да се намали таксата „задължение към обществото”, защото тя от своя страна товари до голяма степен фирмите.

Според Стоян Грозданов, протестиращ срещу монополите, проблемът е в липсата на индивидуални договори между потребителите и топлофикациите. В момента топлофикациите „играят с количествата” и надписват сметките, смята Грозданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес