Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара: Управляващите трябва да защитят легалния алкохолен бранш

Отмяната на новите правила ще бъде лош знак към бизнеса в България

- Г-н Радев, какво мислите за идеите за въвеждане на контрол от страна на общините срещу процент от събрания акциз и отчетност при производителите на казани, които бяха маркирани като възможни мерки за справяне със сивия сектор след заседание на бюджетната комисия миналия четвъртък?

- Националната лозаро-винарска камара приветства всякакви предложения, които целят изсветляването на нелегалното производство на алкохол у нас и прилагането на стандарти в бранша. Давали сме редица предложения в тази насока и имаме готовност да подпомогнем този процес. Участието на кметовете в контрола е добро решение, защото те са на място и знаят какво се случва в малките населени места. Възможни са и други решения, важното е да се почне отнякъде.

- Противниците на промените в Закона за акцизите и данъчните складове твърдят, че те засягат обикновения човек. Къде е истината според легалния алкохолен бранш, който представлявате?

- Обикновеният човек, който си прави ракия вкъщи и си я пие със семейството, не е потърпевш от новите правила. Няма да пострада добрата традиция да се прави хубава българска ракия. Единствената цел на промените е да се засили контролът върху производството на спиртни напитки, което генерират казаните. Защото зад тяхната дейност се крие значителен сив сектор. Вече 10 години анализираме проблема и подаваме сигнали до всички държавни органи, писахме редица предложения и сега за щастие те бяха приети с голямо мнозинство в парламента.

Въпреки това само няколко месеца по-късно няколко души решават, че искат да върнат стария безконтролен режим, и за да го постигнат, внушават на обществото неверни неща. Няколкото човека, генератори на недоволството, създадоха сдружение “Българска домашна ракия”, защото са пряко заинтересовани от този тип бизнес. Сред учредителите му е производител на съоръжения за варене на ракия, а другите трима-четирима са собственици на казани. Те не правят домашна ракия, те извършват услуга по изваряването й, но нямат статут на производители. При тях отива човек, който носи собствената си продукция, и те му извършват услугата, която той технически не може да направи в дома си. Течността, която се получава от изваряването, клиентът си я взима, а срещу нея внася такса и акциз от 2,2 лв. на всеки литър. Трябва да стане ясно, че казанджиите не са производители, и това е записано в закона. Те обаче сами признават, че са производители, което освен наказуемо е и в ущърб на държавата и генерира значима част от сивата икономика у нас. По традиция у нас този, който крещи най-силно, най-много привлича вниманието и звучи по-достоверно, това се случва. Ако легалните производители решат да водят тази битка, пред Народното събрание вместо едва 100 души ще има десетки хиляди протестиращи. И това ще е някак по-нормално, защото те ще защитават правата на легалния бранш. Заплахите на няколкото казанджии прикриват техните собствени бизнес интереси и защитават нелегален и изцяло незаконен бранш. Недопустимо и необяснимо е, че някои представители на политиката го допускат и не само - подкрепят го.

- Недоволството е основно срещу двете промени - за капацитета на казаните и срока, в който може да се вари ракия

- Ако излезем от популисткото говорене, фактите са следните - намалява се капацитетът на едно производство от 1000 на 500 л. Поглеждайки статистиката за декларираното производство и платения акциз, виждаме, че реално няма нужда от подобен голям капацитет.

По данни на Министерството на финансите всички 1573 специализирани малки обекти за дестилиране, регистрирани в Агенция “Митници”, внасят едва 0,4% от общия акциз от алкохол. Средно на месец всеки казан произвежда по 15 литра ракия, като това количество ракия може да се извари за няколко часа в казан от 500 л.

Казанджиите претендират да работят целогодишно и заявяват, че през периода януари-юли имат много работа. Данните на МФ показват, че за първото шестмесечие на 2015 г. (януари-юли) се произвежда едва 6% от цялото количество ракия, произведено от малките обекти за дестилиране.

Значи казаните не отчитат официално дейност през този период, но казват че трябва да работят.

В периода между януари и март няма плодове, които да бъдат изварявани. Ако на някого са му останали 20 компота в мазето, това не е плод и в закона не е предвидено от тях да се произвежда ракия.

Първият вариант на закона предвиждаше казаните да затварят през периода, когато няма пресни плодове. Впоследствие беше приет по-либерален режим, според който могат да работят и през останалото време, но трябва да подадат уведомление до Агенция “Митници”. В него обявяват, че на тази дата обектът ще отвори и ще извари … въпросът е какво. Мислиха и решиха, че по това време на годината има реколта от райска ябълка. Сигурно сте чували за традиционната за България ракия от райски ябълки.

- Какви ще са последствията за бранша, ако протестите успеят и парламентът отмени по-строгия контрол върху казаните?

- Протестите се превърнаха в метод за манипулация на правителството и порочна практика за отмяна на закони, които защитават или изсветляват бизнеса. Отмяната на новите правила ще бъде лош знак към целия легален бизнес в България. Лош знак, че отново се прави отстъпка на базата на това кой е по-шумен и кой манипулира по-силно обществото. Управляващите трябва да защитят интересите на легалните в бранша и своите собствени, вместо да се поддават на изнудване и манипулации от маргинални групи от хора, които се броят на едната ми ръка. Данните показват едно - половината от реколтата, която е 200 милиона кг грозде, се преработва извън лицензираните предприятия - от обекти, които не подлежат на абсолютно никакъв контрол. Значителна е и фискалната страна на въпроса - 200 милиона лева е несъбраният акциз годишно от сивия сектор в бранша. Но това са само загубите от акциза, а който не плаща акциз, не плаща и ДДС.

- През тази седмица председателят на КРИБ Кирил Домусчиев се застъпи за легалните производители на алкохолни напитки, като каза, че ако правителството клекне на казанджиите и върне стария им безконтролен режим, той ще настоява да бъдат въведени подобни облекчения за големите винпроми, членове на НЛВК.

- Изказването на г-н Домусчиев цели да се види абсурдът, ако парламентът се подаде на тези 4-5 души. Защото през годините на легалния бизнес му бяха наложени доста ограничения. Във всяко цивилизовано общество производството на алкохол се облага с акциз. Нашият сектор е свърхконтролиран. Но така е решила държавата и ние се съобразяваме. Всеки в нашия бранш е направил значителни инвестиции. Има много компании, които се отказаха от производството на спиртни напитки заради затягането на режима.

Не е лесно и не трябва да е лесно да се произвеждат алкохолни напитки. Защото, от една страна, ако продуктът не бъде произведен както трябва, става опасен за живота и здравето на потребителя. От друга страна, правим продукт, който представлява интерес, защото голяма част от себестойността на един литър ракия се формира от акциза. Затова е привлекателен за хора, които се занимават с нелегална дейност, защото, като не плащат акциз, те са много по-конкурентоспособни на пазара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта