Алергии и астми мъчат младите българи

Бум на новоотключени алергии и алергични астми отчитат специалистите тази пролет. Засегнати от тези хронични състояния са все повече млади хора. А при тези, които вече имат алергии, симптомите все повече се обострят. Най-много са засегнатите в големите градове, тъй като мръсният въздух и автомобилните газове допринасят за отключването на заболяванията.

„Сега е пикът на поленовата алергия, защото времето много се затопли. Симптомите при хората, които по принцип я имат, тази година са силно обострени. Но имаме и много пациенти, при които се появява за пръв път“, обясни пред „Труд“ специалистът по клинична алергология д-р Йордан Мирчев.

„Тази година ми прави впечатление, че много хора отключват нови алергични астми. На ден идват по 5-6 души, все по-млади хора - на 20, най-много 30 години“, допълни лекарят. Той обясни, че астмите се появяват, след като не се вземат адекватни мерки за лечение на алергиите.

Обикновено непоносимостта към полена се отключва в ранна детска възраст, но при попадане на по-голямо количество алерген може да стане по всяко време. По думите на специалиста мръсният въздух допринася за появата на тези заболявания.

„Азотният и серният диоксид дразнят по химичен начин лигавицата на носа и дихателните пътища. Така те правят по-лесно проникването на замърсяванията в дроба и при една по-силна концентрация на поленов алерген се отключват алергии и астми“, разказа д-р Мирчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве