Над 130 топ готвачи спорят за Националната кулинарна купа в Пловдив

Състезанията по карвинг винага са сред най-атрактивните прояви в рамките на Националната кулинарна купа на България. Деветото й издание е на 22 и 23 април 2016 г. в Международния панаир в Пловдив.

Над 130 майстори готвачи ще се борят за Националната кулинарна купа на България на 22 и 23 април в Международния панаир в Пловдив, съобщиха организаторите от БАПГ (Българската асоциация на професионалните готвачи). В сравнение с 2015 г. участниците са с 30 повече. Те ще застанат на старта в 11 часа на 22 април, а имената на победителите ще бъдат обявени на 23-и следобяд. Лещата е голямото предизвикателство за кулинарните отбори, които ще творят по темата "Класик" и трябва да приготвят рибна супа, веган ястие от леща и шоколадово гато за десерт.

Претендентите за приза "Готвач №1 на България" ще се изявяват по темата "Пролет" със студена сезонна супа и основно блюдо от агнешко месо. И в двете категории има втори кръг с името "Черна кутия", в който конкурентите получават кашончета с продукти и импровизират рецепти за атрактивно меню.

Темата на сладкарите пък ще е "Натура" и е вдъхновена от приключенията на Алиса в страната на чудесата. Новост на Националната кулинарна купа тази година са категорията "Телешко" и атрактивната дисциплина "Пица акробатика". Ще се проведат и надпревари за паста със сирене пиаве и за транжиране на сьомга.

Състезанието по карвинг, в което се изработват скулптури от плодове и зеленчуци, е в 2 части - арт и техническа, като във втората ще се правят 3D фигури от тиква и пъпеш. Ученици от професионалните гимназии ще се изявяват редом с с майсторите в конкурсите за млад готвач, сервитьор и хлебар-сладкар. Кулинарите трябва да приготвят автентично българско ястие, което сервитьорите ще аранжират на масата и ще представят на журито.

Звездата на 9-ото издание на Националната кулинарна купа е Андреас Рабенсайфнер, бранд специалист в американската компания "Manitowoc Foodservice", световен лидер в технологиите и оборудването за приготвяне на здравословни храни. Неговите презентации са в петък и събота от 13 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме