На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Директорът на СМГ Антони Стоянов пред “Труд”: Мотивирани учители означава мотивирани ученици

– Г-н Стоянов, в Софийската математическа гимназия се записват учениците с най-добрите резултати от изпитите след седми клас, наблюдава ли се тенденция за повишаване на интереса към математиката спрямо езиците и професионалните колежи?

– Да, има тенденция към повишаване на интереса към математиката и информатиката, която е пропорционална в световен мащаб на развитието, на технологиите в основата на които е математиката. В частност всеизвестен факт е, че в България се търсят около 30 000 ИТ специалисти.

– В СМГ се провеждат курсове за подготовка на деца от втори до седми клас. Колко от тях продължават обучението си при вас и в каква посока продължава тяхното развитие след завършване на математическата гимназия?

– За пети клас приетите ученици в СМГ „Паисий Хилендарски” са в отношение 1:6 спрямо желаещите. От тях 70-80% продължават обучението си в СМГ след 7-и клас. Според данни на МОН СМГ е гимназията с най-висок бал за прием след завършен седми клас по Наредба №11. След завършване на гимназията около 1/3 от зрелостниците отиват да учат в чужбина (Англия – Оксфорд, Кеймбридж, Импириал Колидж; САЩ – MIT, Харвард, Станфорд, Йел, Принстън; Германия, Шотландия, Япония, Русия). Напоследък обаче в СМГ има тенденция част от най-добрите ученици по информатика и математика да бъдат привличани от родни IT фирми като SAP LABS, „Мусала софт”, „Сирма груп”, „Телерик” и др. Тези ученици продължават образованието си в България – в СУ „Св. Кл. Охридски”, в Техническия университет и др. И същевременно изкарват и добри пари.

– СМГ разполага с едни от най-добрите учители. Как се възнаграждава техният труд?

– За съжаление трудът на учителите в СМГ е дори и по-ниско платен от кварталните училища. Годишно даваме около 60 000 лв. за участие на децата в национални олимпиади и състезания. Кварталните училища, които имат бюджет като нашия, не участват в подобни надпревари и имат възможност да генерират увеличение на заплатите с тези 60 000. Да не говорим за разходите за международни състезания, там сумите са шестцифрени. Получава се парадокс – в гимназията с един от най-добрите резултати в света работят учители, които получават едни от най-ниските заплати. Затова трябва да се променят нещата и финансирането да бъде пропорционално на образователните резултати и спецификата на училището.

– Успявате ли да привлечете млади учители и как ги мотивирате?

– В СМГ имаме повече от 10 млади учители. Повечето от тях са бивши възпитаници на гимназията. Мотивираме ги с добрите ученици, с възможностите за изява, но не и със заплати.

– Учениците ви участват на олимпиади по всички възможни предмети. Бихте ли ни разказали повече за тези състезания?

– В СМГ състезателите по информатика и математика са 10-15% от всички ученици. И тъй като математиката е основата на всички природни науки, останалите 85-90% се реализират суперуспешно в другите природни науки като физика и астрономия, биология, химия, математическа лингвистика и др. На състезанията в България и чужбина учителите стават „майки и бащи” на учениците, те се грижат буквално за всичко. Да не говорим за безвъзмездната подготовка за всичките състезания, дори по време на годишния платен отпуск.

– Родителите поощряват ли подобни инициативи?

– Да, много от родителите активно участват в търсенето на спонсори за международните състезания.

– СМГ участва в редица състезания всяка година. Необходимо ли е някакво класиране, за да получите покана за участие? Или всяка държава може да участва?

– По света различните състезания имат различни изисквания за участие. Например за състезанието на Харвардския университет трябва специална покана, а за състезанията в Хонконг, Индонезия и Малайзия има квоти за България. Но има и състезания, в които всеки може да участва – достатъчно условие е да има пари, мотивирани ученици и учители.

– Как протича едно подобно състезание? То отборно ли е, или всеки състезател се бори индивидуално? Колко от учениците ви участват в олимпийските отбори?

– Повечето международни състезания включват както индивидуално, така и отборно класиране. В националните отбори по математика на България обикновено повече от половината участници са от СМГ, но имаме участници и в националните отбори по информатика, физика, астрономия, астрофизика, химия, биология, лингвистика и др.

– Кой е най-големият ви успех досега?

– Това е първото отборно място на международната Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика, проведена през януари 2016 г. в Алма Ата, Казахстан.

– Дали забелязвате някаква разлика у децата – какви бяха те преди 20 години и какви са сега? Разбира се, задачите на състезанията са различни отпреди 20 години и сега, сигурно всяка година те стават все по-трудни.

– Децата са едни и същи, но подготовката им е все по-технологична и научна.

– Подобни състезания изискват невероятен финансов ресурс. Как се справя СМГ с набиране на необходимите средства? Според вас има ли необходимост от промяна на начина на финансиране на училищата? Получавате ли финансова помощ от някого и от кого?

– За съжаление понякога директор, учители и родители е необходимо да се молят пред най-различни институции за пари. Благодарим на всички банки, фирми и дарители, които са ни помагали. Пак казвам, финансирането на училищата трябва да е пропорционално на образователните им постижения и специфичните им нужди като участие в национални и международни олимпиади. Светлина в тази посока е проектът на МОН – „С грижа за всеки ученик”, но не е достатъчен.

– Наскоро ученици и учители бяха наградени със стипендии от Fibank за отличното им представяне на Международната олимпиада по математика, физика и информатика, която се проведе в Казахстан. Бихте ли разказали по-подробно за съвместната програма на СМГ с банката. СМГ участва ли и в други подобни програми?

– Благодаря на Първа инвестиционна банка. Съвместният проект на СМГ и Fibank е в начална фаза и е пилотен за цяла България. Това е една дългосрочна социална програма, която ще подпомага обучението и бъдещото развитие на учениците от Софийската математическа гимназия. Проектът включва създаване на специална програма от обучителни курсове за ученици от гимназията по бизнес, мениджмънт, презентационни умения и практика в реална банкова среда. За отличниците с успех над 5,96 ще бъдат отпуснати стипендии в по-висок размер. Предстои да бъде учредена и стипендия за всички зрелостници на училището.

Нашият гост

Антони Стоянов е директор на елитната Софийска математическа гимназия. Роден е през 1968 г. Завършил е математика в Софийския университет. Четвърто поколение учител – прадядо му е един от първите учители от епохата на Възраждането. Единодушно е мнението, че Стоянов е откривател на математически таланти. Ученици, родители и учители са силно впечатлени от подхода и методите за стимулиране и мотивиране, които се прилагат в СМГ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.