Насрочиха първата операция за трансплантация на глава за 2017 година

Италиански лекар се надява да успее да извърши първата в света трансплантация на глава. По план тя би трябвало да продължи 36 часа, ще струва 20 милиона долара и по нея ще работят минимум 150 души, включително лекари, медицински сестри, техници, психолози инженери на виртуална реалност. Процедурата е насрочена за 2017 година, предаде Daily mail.

Много талантливи хирурзи смятат, че идеята е чиста лудост и няма да проработи, но италианският невролог Серджо Канаверо заявява, че наистина планира да извърши първата трансплантация на глава догодина.

Има си дори доброволец – 31-годишен руснак на име Валери Спиридонов, който страда от амиотрофична латерална склероза, която почти винаги е с летален край. характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони – клетки в гръбначния и главния мозък, като това води до парализа и смърт.

По време на процедурата главата на Спиридонов ще бъде охладена до 12 градуса по Целзий, отстранена от тялото му и колкото е възможно по-бързо свързана с тяло на донор, който е починал от мозъчна смърт.

След операцията руснакът ще бъде държан в изкуствена кома за няколко седмици, докато лекарите успеят да стимулират нервите по гръбначния му стълб, така че да могат да започнат пак да функционират.

Коментари

Задължително поле