На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Проф. Донка Байкова: Агнешкото за обяд без картофи и ориз, козунак следобед, за вечеря – само зеленчуци

„Трябва да знаем, че както сме отказвали животинските белтъчни храни, в същия порядък трябва да ги включим“, обясни проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, в интервю за „Фокус“.

„Със сигурност ще започнем празничния ден, като си хапнем яйце, може би с чаша айран или някакъв вид плод. Следващият прием на храна трябва да бъде в 10.00 часа, когато можем да си хапнем от козунака – обясни проф. Байкова – В него има абсолютно всичко – животинска мазнина, яйца, мляко, захар и брашно. Затова е по-добре да бъде самостоятелно приеман.“

„На обяд е добре месото, което традиционно ще присъства на трапезата ни, а в повечето домове по традиция това ще бъде агнешко месо, да бъде поднесено с листни зеленчуци-зелен лук, лапат, спанак, чесън, джоджен и ако има добавка от ориз или картофи те трябва да бъдат в минимално количество – препоръчва диетоложката – Това се прави, за да може да не затрудняваме с две концентрирани храни организма ни -животинската, която е месо и растителната въглехидратна, съдържаща нишесте храна, каквито са картофите и ориза.“

„Хубаво е следващото хранене след обяда да бъде в 16 ч., когато да изпием фреш, а може да се яде филийка козунак. Добре е на вечеря хората да приемат зеленчуци. Не е необходимо да се натоварваме и с допълнително въглехидрати като останалите месо и яйца“, казва проф. Байкова.

Специалистката препоръчва да не се ядат повече от 2-3 яйца на Великден.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.