Проф. Донка Байкова: Агнешкото за обяд без картофи и ориз, козунак следобед, за вечеря - само зеленчуци

"Трябва да знаем, че както сме отказвали животинските белтъчни храни, в същия порядък трябва да ги включим", обясни проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, в интервю за "Фокус".

"Със сигурност ще започнем празничния ден, като си хапнем яйце, може би с чаша айран или някакъв вид плод. Следващият прием на храна трябва да бъде в 10.00 часа, когато можем да си хапнем от козунака - обясни проф. Байкова - В него има абсолютно всичко - животинска мазнина, яйца, мляко, захар и брашно. Затова е по-добре да бъде самостоятелно приеман."

"На обяд е добре месото, което традиционно ще присъства на трапезата ни, а в повечето домове по традиция това ще бъде агнешко месо, да бъде поднесено с листни зеленчуци-зелен лук, лапат, спанак, чесън, джоджен и ако има добавка от ориз или картофи те трябва да бъдат в минимално количество - препоръчва диетоложката - Това се прави, за да може да не затрудняваме с две концентрирани храни организма ни -животинската, която е месо и растителната въглехидратна, съдържаща нишесте храна, каквито са картофите и ориза."

"Хубаво е следващото хранене след обяда да бъде в 16 ч., когато да изпием фреш, а може да се яде филийка козунак. Добре е на вечеря хората да приемат зеленчуци. Не е необходимо да се натоварваме и с допълнително въглехидрати като останалите месо и яйца", казва проф. Байкова.

Специалистката препоръчва да не се ядат повече от 2-3 яйца на Великден.

Коментари

Задължително поле