Язви и гастрити след празниците

Най-често проблеми със здравето имат тези, които дълго време са постили.

Около 90% от хората преяждат по празниците, отчитат диетолози.

Преяждането по празниците вреди сериозно на здравето и допринася за усложняването или появата на язви, гастрити и куп здравословни проблеми. В периода около Великден зачестяват и случаите на хора със сърдечни проблеми и високо кръвно, обясниха здравни експерти пред „Труд“.

„Около 90% от хората променят обичайния си начин на хранене около Великден и хапват много повече. Свръхконсумацията на комбинация от тежки храни е огромен стрес за организма“, обясни пред вестника специалистът по хранене проф. Донка Байкова. Тя заяви, че всяко преяждане сериозно натоварва черния дроб, панкреаса и затруднява работата на всеки един орган. Най-често се стига до възпаления на храносмилателната система. Мазните и солени храни освен това повишават кръвното налягане и водят до проблеми със сърцето, поясни Байкова.

Тя подчерта, че най-много усложнения се появяват при хората, които дълго време са постили и след това изведнъж приемат голямо количество животински мазнини.

От най-голямата спешна болница „Пирогов“ отчетоха, че по празниците най-много са пациентите, потърсили лекарска помощ именно след преяждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве