Таня Цанева, ЦИК: До момента няма сигнали за купуване на гласове

Австралия: Притеснени сме от неясните законови основания за задържането на Полфрийман

Защо заводите за автомобили заобикалят България Оборотите в изработката на компоненти растат с 27%

Проблем със сензорите на Tesla Електрониката не улавя бързо движещи се обекти, които изведнъж попадат в обсега на автомобила

Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света Литургия на Петковден (СНИМКИ)

Apple забавя споделянето на iCloud папки

Министър Петков: Предвидено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от юли

Огромни вълци унищожават добитъка в благоевградско село

44-годишен мъж е с опасност за живота след пожар в Бургас

Мъж е убит с нож в Костенец

Откриха най-тежкото авокадо в света Рекорд на Гинес и за най-голяма плодова салата

Три дни безплатни прегледи във ВМА на пациенти с акне

Какво поучително има за жената и за мъжа в статия за рибите?

Проф. Михаил Константинов: Най-слабото звено при подготовката на избори е са секционните комисии

Над 500 са телефонните измами от началото на годината, откраднати са 3,5 млн. лева

20 000 онкоболни изхвърлени от здравната система

Над 20 000 българи, колкото според статистиката са болните от рак в краен стадий, са изхвърлени от здравната система у нас. Причината е, че по закон те могат да се лекуват само според установените стандарти и нямат право да се възползват от алтернативи начини на лечение, признати в чужбина.

Така те са принудени да чакат края на живота си у нас или да търсят варианти за лечение навън. Това съобщиха пред „Труд“ лекари, които искат промени в закона да признаят интегративната медицина у нас.

„Чиста проба престъпление е да откажеш лечение на тези хора. Остават им по няколко месеца живот. Били са на стандартна онкология, но без резултат. Те имат един шанс и това са интегративните методи, които съчетават стандартни и алтернативни методи“, заяви д-р Христо Дамянов от Медицински център „Интегративна медицина“, където се лекуват пациенти, на които конвенционалните методи не помагат.

По думите му там успяват да ги вкарат в ремисия и дори подобряват начина им на живот. Въпреки това обаче в България методите им са незаконни.

„Раздразнили сме всички, защото искаме промени в закона. В момента всички здравни документи у нас са остарели. Пречат ни да лекуваме“, посочи д-р Дамянов и допълни, че се борят с огромната некомпетентност на чиновниците.

За разлика от други държави, където има десетки клиники по интегративна онкология, у нас действа един център. Това кара пациентите в него да поискат защитата му в писмо до всички възможни държавни институции, така че да имат шанс за живот.

„Всеки опит за нови методи се пресича“, разказа д-р Дамянов, заради което днес медицинският център по интегративна медицина и Центърът за защита на правата в здравеопазването организират пресконференция.

Болници в нарушение

Въпреки липсата на законова основа алтернативните методи навлизат много сериозно в болниците у нас. Поне 10 лечебни заведения работят с тях. Според чиновниците обаче те нямат право на това, защото онкоболните в България се лекуват само и единствено по стандартна онкология.

„Заради това над 1400 българи ходят да се лекуват в Турция годишно, което е грехота, защото можем да го правим и тук“, уточни д-р Дамянов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.