„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Медалистите на “световното по вино” в Пловдив ясни след 2 седмици

Носителите на трите вида медала в 23-ото издание на “Concours Mondial de Bruxelles”, ще бъдат обявени най-рано след 2 седмици, съобщиха организаторите на завършилото в Пловдив световно първенство по вино, което се проведе от 29 април до 1 май в палата 13 на Международния панаир.

Те уточниха, че най-престижният винен конкурс в света е и единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Близо 9000 проби на винопроизводители от 55 държави се съревноваваха за трите вида медали, които ще се присъдят тази година – сребърен, златен и голям златен медал.

Сребърен медал получават вина, които съберат между 84 и 86.5 точки на журито. Златен медал се присъжда за вина, които са без забележки и са събрали от 86.6 до 92 точки и се отличават много добре балансирани вина с уникален вкус.

Най-високият приз – голям златен медал, се присъжда на вина, събрали между 92 и 100 точки. “Обикновено най-добрите вина, отличени с голям златен приз са около 1% от всички дегустирани напитки в конкурса, а медалите получават между 7 и 10 процента от пробите”, уточнява Патриция Маркес от “Concours Mondial de Bruxelles”, която допълни, че домакин на конкурса догодина ще е испанският град Валядолид.

Престижните отличия пък помагат на любителите и на специалистите да се ориентират в качествата на оценените напитки и създават критерии за нови тенденции в бранша.
330 дегустатори от 52 държави взеха участие в тазгодишното издание на “Concours Mondial de Bruxelles”, който за първи път в 23-годишната си история се провежда в България.

Един от тях е енологът, журналист и пиар Томас Брандъл, който от 15 години не е пропуснал издание на родната “Винария” и познава перфектно качествата на родните елексири.

“Те имат много добри шансове на международните пазари, но моята препоръка е да се работи с местните сортове. България произвежда прекрасно Мерло и Каберне Совиньон, които обаче могат да се намерят и от други производители на световните пазари, но сортове като Мавруд, Рубин, Широка мелнишка лоза могат да се открият само тук.

За мен Широка мелнишка лоза е категория сама по себе си с изключително българска идентичност. Неслучайно Уинстън Чърчил си е поръчвал от това вино и го е пазил в енотеката си, а той е разбирал от добро и качествено вино”, коментира Томас Брандъл.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.