Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Ще изграждаме завод за производство на високотехнологични продукти за самолети “Еърбъс”

Над 15 г. се влачи дело за побой Процесът е прекратен по давност без възмездие за извършителите

Ликът на Св. Иван Рилски – дар за папата от премиера Водим във Ватикана и делегацията на Македония

Министър Банов: Културата, която създаваме днес, се превръща в културно наследство утре

Правят регистър на биопроизводителите Формират нов закон за розите

Караме най-старите автомобили в ЕС

Спряха делото срещу Здравков (обзор) Главният архитект на София бе преследван, защото не иска небостъргач в градинка

Медалистите на “световното по вино” в Пловдив ясни след 2 седмици

Носителите на трите вида медала в 23-ото издание на “Concours Mondial de Bruxelles”, ще бъдат обявени най-рано след 2 седмици, съобщиха организаторите на завършилото в Пловдив световно първенство по вино, което се проведе от 29 април до 1 май в палата 13 на Международния панаир.

Те уточниха, че най-престижният винен конкурс в света е и единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Близо 9000 проби на винопроизводители от 55 държави се съревноваваха за трите вида медали, които ще се присъдят тази година – сребърен, златен и голям златен медал.

Сребърен медал получават вина, които съберат между 84 и 86.5 точки на журито. Златен медал се присъжда за вина, които са без забележки и са събрали от 86.6 до 92 точки и се отличават много добре балансирани вина с уникален вкус.

Най-високият приз – голям златен медал, се присъжда на вина, събрали между 92 и 100 точки. “Обикновено най-добрите вина, отличени с голям златен приз са около 1% от всички дегустирани напитки в конкурса, а медалите получават между 7 и 10 процента от пробите”, уточнява Патриция Маркес от “Concours Mondial de Bruxelles”, която допълни, че домакин на конкурса догодина ще е испанският град Валядолид.

Престижните отличия пък помагат на любителите и на специалистите да се ориентират в качествата на оценените напитки и създават критерии за нови тенденции в бранша.
330 дегустатори от 52 държави взеха участие в тазгодишното издание на “Concours Mondial de Bruxelles”, който за първи път в 23-годишната си история се провежда в България.

Един от тях е енологът, журналист и пиар Томас Брандъл, който от 15 години не е пропуснал издание на родната “Винария” и познава перфектно качествата на родните елексири.

“Те имат много добри шансове на международните пазари, но моята препоръка е да се работи с местните сортове. България произвежда прекрасно Мерло и Каберне Совиньон, които обаче могат да се намерят и от други производители на световните пазари, но сортове като Мавруд, Рубин, Широка мелнишка лоза могат да се открият само тук.

За мен Широка мелнишка лоза е категория сама по себе си с изключително българска идентичност. Неслучайно Уинстън Чърчил си е поръчвал от това вино и го е пазил в енотеката си, а той е разбирал от добро и качествено вино”, коментира Томас Брандъл.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.