Откриха останки от кораба "Индевър", потънал през 1778 г.

Изследователи откриха останки от кораба "Индевър" на британския мореплавател Джеймс Кук в залива на Нюпорт в Роуд Айлънд, предаде Франс прес, цитирана от "Дарик".

Там корабът потънал през 1778 г., по време на Американската война за независимост.

Асоциацията "Роуд Айлънд марин аркиолъджи проджект" откри 9 обекта, където се намират останките от 13 кораба, потънали дни преди битката за Роуд Айлънд между британци и американски революционери.

Лодка от "Лорд Сандвич", новото название на "Индевър" след завръщането му от Тихия океан, е намерена на един от обектите заедно с останките от 5 кораба. От асоциацията смятат, че останките от прочутия кораб се намират на същия обект.

Асоциацията възнамерява да събере доброволни вноски, за да се финансира построяване на хангар, в който ще се съхраняват вещи и предмети, открити при бъдещи археологически разкопки. Едва тогава ще могат да започнат нови изследвания.

По време на околосветската си експедиция между 1768 г. и 1771 г. Джеймс Кук значително допринася за подобряване на картографските познания за югозападната част на Тихия океан и за присъединяване на нови територии към Британската империя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл