Дейностите на астронавтите на борда на единствената обитаема станция в космоса

Факсимиле: Instagram

Британският астронавт Тим Пийк, който от четири месеца се намира на борда на Международната космическа станция, разказва пред журналисти за изпитанията, на които е поставено човешкото тяло при безтегловност.

Шест месеца е обичайната продължителност на мисиите на астронавтите на борда на МКС. Това е период, в които времето тече различно, а психиката и тялото на човек се променят. Астронавтът споделя, че в търсенето на отговора на въпроса как, са посветени голяма част от научните дейности на астронавтите, съобщи БНТ.

"Изследванията нямаше да са възможни, ако използвахме само технологии или роботи, но възможностите им са ограничени в сравнение с това, което човешко същество може да направи", коментира Пийк.

44-годишния британец доказа, че няма невъзможни неща и с участието си от космоса в лондонския маратон преди няколко дни, където на специална пътечка той пробяга 42 километра за 3 часа и 35 минути. Условията на безтегловност обаче правят тичането още по-трудно - все едно с 20-килограмова раница на гърба.

Тим Пийк наблюдава промените в тялото си през цялото време на престоя си в космоса.

Най- забележимите промени в космоса са в кръвното налягане, пулса, мускулната маса и зрението. Заедно с подготовката за връщането на Земята обаче той ще продължи да извършва и научни експерименти, които за целия му престой на МКС ще бъдат близо 264.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл