Студена, гореща или хибридна, войната е зло

В хибридната война главният обект за агресивно въздействие са населенията - чуждите и своето. Както във всяка война, истината пада първа нейна жертва.

Хибридната война в Европа се ускорява, въвлечени сме и ние, за което с все сили се стараят президентът наш и неголяма групичка проамерикански активисти. Северните евронатовци са още по-нахъсани да се зъбят на Русия, била агресивна, тъй като провеждала военни учения. На своя територия, но пак се стряскали.

Властите в Норвегия възнамеряват да изградят стена по границата с Русия, цели 200 м дълга край едно КПП! Естонските управници естествено са по-уплашени и ще хвърлят над 70 млн евро за изграждане на високотехнологична граница с Русия. Швеция дава сигнали, че може да влезе в НАТО, в Хелзинки също правят подобни намеци, макар и неофициално.

Кралските военновъздушни сили на Великобритания ще патрулират въздушното пространство над Литва, Латвия и Естония за сдържане на заплахата, идваща от Русия. Напълно в духа на хибридните войни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявява същевременно, че НАТО никак не се стреми към конфронтация с Русия и надпревара във въоръжаването.

Днес вече се говори сериозно за сглобяването на съвместна военна бригада на Украйна, Румъния и България по примера на създадената литовско-полско-украинска. Във всичките тези страни се правят еднотипни официални изявления като това на Плевнелиев, а в резултат около границите на Русия се увеличава военното присъствие на НАТО, Русия прави неизбежното - увеличава военните си активи срещу Европа.

Гражданите в страните от ЕС все по-очевидно не желаят да следват висшите си управници по този път. Защото хибридна, студена или гореща, войната си е война и винаги е крайно неизгодна за народите и за обикновения човек. В социологическо проучване на фондация "Кьорбер"се вижда, че 81 на сто от германците призовават за по-тесни връзки с Русия, САЩ заема трето място в класацията на най-важните партньори с 59 на сто, първа е Франция с 89 на сто.

Окупирана държава е Германия, не се предвижда да има голяма и боеспособна армия, това противоречи на коренните интереси на САЩ и Великобритания. Нейните разходи за отбрана са едва 1,29 на сто от БВП. Само държава с национален суверенитет може да бъде активен участник в международната политика, особено да води сериозна война. Германците, както и почти всички граждани на ЕС, добре разбират, че от тях се иска да харчат повече пари за чужди войни и евентуално да доставят пушечно месо.

В хибридната война няма фронтови линии, няма сблъсъци на едни редовни армии с други, тя не се и обявява официално. Всъщност само названието е ново - такива войни, съчетаващи елементи на информационни, психологически, партизански и икономически мерки, са водени още в древността. След Втората световна война се появиха нови технологии, а при наличието на ядрено оръжие горещата война стана неприемлива.

В хибридната война главният обект за агресивно въздействие са населенията - чуждите и своето. Както във всяка война, истината пада първа нейна жертва. Заблуждават своето население чрез висока степен на контрол над медиите - колко страшен, коварен и агресивен е набелязаният за враг. Облъчват чуждите населения - колко лоши са техните управници, колко виновни са те, за да са принудени „добрите“ да им налагат политики на сдържане, санкции и други вредни хибридности.

Много е силна организацията НАТО - над 12 пъти повече от Русия има конвенционални военни ефективи! Това заявяваха неведнъж полски официални лица, както и други в страни от пакта. От Русия пак се носят уверения за непобедимата и легендарна тяхна армия, дори подрънкват впечатляващи оръжия. Засега наблягат на интернет и Russia Today, но драматично отстъпват на Запада в информационен план.

За пореден път през последните 300 години Русия е обявена за „враг №1“ на Запада. У населението на Европа е здраво насадена мантрата за злата руска мечка, зинала да нахапе горките европейци. Вярно е обратното - Drang nach Osten („Натиск на изток“) е тръгвал поне веднъж на столетие. Полша, Швеция, Франция, на няколко пъти Германия под различни названия са повеждали европейски армии срещу Русия.

Колкото и да отричаха на Запад, САЩ и Евросъюзът са в задълбочаваща се всестранна системна криза - икономическа, морална, идейна, политическа. Борбата за природни ресурси се изостри неимоверно. На фактори на Запад войните им изглеждат неизбежни, иначе не виждат как да оцелее англосаксонският свят. „ Другите страни трябва да играят по правилата, които установяват Америка и нашите партньори“, каза онзи ден президентът Барак Обама.

Със сила ще действат, казано с други думи. Затова е неизбежно раздухването на хибридната световна война срещу несъгласните да спазват това разпореждане. Вкараха света в епоха на хаос, при това все по-слабо контролиран. Заплашват с най-зловещи високотехнологични оръжия; с вселенски наводнения, земетресения и суши; с масови психози и пандемии. Отново скалъпват европейски армии срещу Русия, вече дрънкат с оръжия на границите й за нов Drang nach Osten. Нямат други решения.

И Русия няма. „Целта на Запада - вместо интегрирането на Русия в западното общество в дългосрочна перспектива - вече е разрушението на Русия... Това е катастрофа... загубено е всякакво чувство за мярка“, каза м.г.за National Interest Хенри Кисинджър. Китай несъмнено плаши и пречи, но засега Русия пречи повече. Важна тактическа цел е да бъде предизвикана към някаква агресия поне в Украйна, затова марионетките в източните страни са сръчкани да го играят уплашени.

Не желаят обаче война европейците. „ЕС изначално е бил проект на американското разузнаване, затова натискът на Вашингтон да остави Британия в него не трябва да учудва... „Бащите основатели“ на ЕС са сътрудничили на ЦРУ“, писа тези дни Telegraph, позовавайки се на разсекретени документи на Държавния департамент. Според социологически допитвания по телефона 99 на сто от британците искат да го напуснат, а в интернет - 94 на сто.

Европейските страни изобщо не са способни самостоятелно да водят никаква гореща война. Без САЩ не биха могли да воюват дори в колективна. Принципът за колективна безотговорност преобладава в НАТО, почти всички прехвърлят отговорността в крайна сметка върху САЩ. Обаче поддържането на световна хегемония все повече тежи, трета поредна година намаляват военния си бюджет.

Министърът на отбраната Чарлз Хейгъл предупреди, че подобни орязвания ще намалят числеността на въоръжените сили на САЩ с 20 на сто. Преди две години американските военни експерти на заседание на Асоциацията на армията на САЩ констатираха: „Сега американската армия не е готова за бъдещи войни.“

„Не работи военната намеса... успешните либерални управления зависят от много повече неща от написването на конституция или провеждането на избори... използването на сила за разпространяване на демокрация почти винаги поражда насилие в отговор“, пише професор Стивън Уолт отХарвард.

„Аз знам стотици начини да изкарам руската мечка от бърлогата й, но не знам нито един начин да я върна обратно...Тежко на този държавник, който не се потруди да намери такова основание за война, което и след войната ще съхрани своя смисъл“, казваше канцлерът Бисмарк. Добре би било канцлерината Меркел да препрочете Железния си предшественик.

По редица основни военни показатели руската армия не отстъпва на потенциала на страните от НАТО. Горещата война сега изглежда малко вероятна, но утре може да избухне с мълниеносна бързина. Първата световна също е изненадала натрупващите главно за сплашване военни сили и оръжия европейски империи. Реално не са напирали да я започват, но неочаквано за почти всички тя се е случила с ужасни последици.

Хибридната не е кървава и безобразна като горещата, но не е и по-малкото зло. Особено защото е и война на ценности, а европейците бяха подведени да заплюят много от вековните си ценности. Когато хората престанат да вярват в Бога, те не спират да вярват въобще, но започват да вярват в какво ли не, писа Гилбърт Честъртън. В мултикулти манипулации, в западни ценности, на гейпарадисти и НПО-шки измамници. Не Русия е виновна за моралното и идейно разложение на Европа, нито Европа за нейното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи