Продадоха статуя на Хитлер, коленичил и молещ се, за милиони

Факсимиле: dailymail.co.uk

Статуя на Хитлер, изобразен коленичил и молещ се, изваяна от Маурицио Кателан бе продадена за 17,189 милиона долара - световен рекорд за италианския скулптор и художник, на търг на аукционната къща Кристис (Christie's) в Ню Йорк, съощава Франс прес, цитирана от "Фокус".

Произведението на изкуството е наречено "Той" и е предварително оценено на 10-15 милиона долара. Статуята е направена от восък и смола.

Авторът на произведението е споделил, че нееднократно в обмислял да унищожи произведението си, но е променял мнението си хиляди пъти.

Предишният рекорд за произведение на италианеца - 7,9 милиона долара или над два пъти по-малко от сегашната сума - датираше от 2010 г. То представлява негова скулптура автопортрет, на която той излиза от земята.

"Художниците почти никога не са захващали с темата за Хитлер", за разлика от киното, коментира преди началото на търга Лойк Гоузър, вицепрезидент на отдела на Кристис за следвоенно и съвременно изкуство.

Творбата на Кателан бе продадена по време на тематична вечер на Кристис, озаглавена "Обречени на провал".

На търг бяха предложени 39 произведения на съвременното и модерното изкуство, засягащи темата за търговския провал, във връзка с поемането на рискове, за да бъдат отхвърлени границите в изкуството. Те бяха оценени предварително на 59,4 милиона долара. В крайна сметка бяха продадени всички творби без една за общо 78,123 милиона долара.

Още петима художници освен Кателан са подобрили своя рекорд за най-скъпо продадено произведение на изкуството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл