Двама души загинаха при автобусна катастрофа в Полша

Училище осъмна с кръст и оскубани цветя

Премиерът Борисов за Западните Балкани: Горд съм! (СНИМКИ)

Прегазен на пешеходна пътека старец, издъхна в болница

Търговската война на Тръмп Резултатът ще е понижение на потенциала за растеж както на САЩ, така и на световната икономика

Най-хубавият подарък Porsche 911 Speedster е концепт, който може да бъде произведен в малка серия

Черната Златка прекали с фитнеса

Радев похвали кабинета “Борисов” за европредседателството (СНИМКИ)

Явор Божанков: Вотът на недоверие се иска и заради зачестилите случаи на несигурност и насилие

Цвета Караянчева: Българското европредседателство успя

Кипър създава кибер полиция Целта е да подобри превенцията и борбата с организираната престъпност, тероризма и киберпрестъпността

На кое място боли най-много?

Екатерина Захариева: Членството на Македония в ЕС вече е реална перспектива

Камионетка се блъсна в пешеходци в близост до музикален фестивал в Холандия Един човек е загинал, трима са ранени

Жена се вряза с колата си в участници във велосипедно състезание в Белгия 19 души са ранени

15-годишен канадец откри неизвестен град на маите по звездите

Снимка: Архив

15-годишен канадец от Квебек е авторът на голямо археологическо откритие, съобщава „Журнал дьо Манреал“, цитиран от manager.bg. Запаленият по историята младеж е открил неизвестен досега град на маите благодарение на звездите.

Древният град, който младежът е нарекъл „Каак чи“ (Огнена уста), се намира в отдалечен и недостъпен район на полуостров Юкатан, в сърцето на мексиканската джунгла.

Завладеният от историята на маите младеж проучил 22 съзвездия от древния Кодекс на маите, съхраняван в Мадрид, и открил, че ако свърже върху картата звездите от съзвездията, мястото на всяка от тях отговаря на мястото на 117 града на маите.

„Не разбирах защо маите са строили градовете си далече от реките, на неплодородни места в планините. Трябваше да има друга причина и тъй като те са обожавали звездите, реших да проверя тази хипотеза. Бях силно изненадан, че най-блестящите звезди отговаряха на най-големите радове на маите“, разказва Уилям Гадури. Нито един учен не е правил досега връзка между звездите и градовете на маите.

Голямото откритие дошло при проучването на 23-ото съзвездие, познато на маите. Той е съставено от 3 звезди, но на земната картата отговарят само два града. И така, според теорията на момчето, там някъде трябвало да има 118-и град на древната цивилизация.

Споделих откритието си с канадската космическа агенция, която ми предостави много сателитни снимки на НАСА и на японската агенция ЯКСА, продължава откривателят.

Започнал да търси със снимките мистериозния град на маите. През януари получил потвърждение, че в района, определен от третата звезда, има 86-метрова пирамида и трийсетина видими сгради.

Освен откритието на неизвестния досега град, се оказва, че той е и един от петте най-големи.

Младежът е получил покана да участва в разкопките заедно с научния екип. Това е кулминацията на тригодишната ми работа и сбъдване на моя мечта, казва момчето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.