Екипът на Слави Трифонов е влязъл в старозагорска кабеларка Евгени Димитров-Маестрото от седмица е управляващ фирмата собственик на медията

Щерката на Любо Нейков влиза в „Откраднат живот“

Обвинение за хулиганство с особена дързост получи един от задържаните фенове от мача България – Англия

Aнтикорупционната комисия с иск за 1,163 млн. лева срещу ген. Кирчо Киров

ОИК в Търново откри нарушение на Изборния кодекс в плакатите на Весела Лечева Коалицията БСП за България имат 24 часа да ги подменят

Програмист спечели голямата награда на „Лукойл Клуб“

Министерството на транспорта готви нова концесия за летище Пловдив

СЕМ прекрати предсрочно мандата на директора на БНР Светослав Костов

Грипът увеличава риска от инфаркт 6 пъти

Нови стандарти при административното обслужване ще подобрят обратната връзка с потребителите

Разкриха кражба от дома на британец Единият извършител често гостувал на чужденеца

МВнР провери провокативна карта на Турция, включваща територия на България Не е публикувана от профила на турския военен министър Хулуси Акар, съобщиха от Външно

Цвети Радойчева пя на френски на Парижкия бал

Задържаха дилър и негов клиент в момент на сделка в ж.к. „Красно село“ в София

15-годишен канадец откри неизвестен град на маите по звездите

Снимка: Архив

15-годишен канадец от Квебек е авторът на голямо археологическо откритие, съобщава „Журнал дьо Манреал“, цитиран от manager.bg. Запаленият по историята младеж е открил неизвестен досега град на маите благодарение на звездите.

Древният град, който младежът е нарекъл „Каак чи“ (Огнена уста), се намира в отдалечен и недостъпен район на полуостров Юкатан, в сърцето на мексиканската джунгла.

Завладеният от историята на маите младеж проучил 22 съзвездия от древния Кодекс на маите, съхраняван в Мадрид, и открил, че ако свърже върху картата звездите от съзвездията, мястото на всяка от тях отговаря на мястото на 117 града на маите.

„Не разбирах защо маите са строили градовете си далече от реките, на неплодородни места в планините. Трябваше да има друга причина и тъй като те са обожавали звездите, реших да проверя тази хипотеза. Бях силно изненадан, че най-блестящите звезди отговаряха на най-големите радове на маите“, разказва Уилям Гадури. Нито един учен не е правил досега връзка между звездите и градовете на маите.

Голямото откритие дошло при проучването на 23-ото съзвездие, познато на маите. Той е съставено от 3 звезди, но на земната картата отговарят само два града. И така, според теорията на момчето, там някъде трябвало да има 118-и град на древната цивилизация.

Споделих откритието си с канадската космическа агенция, която ми предостави много сателитни снимки на НАСА и на японската агенция ЯКСА, продължава откривателят.

Започнал да търси със снимките мистериозния град на маите. През януари получил потвърждение, че в района, определен от третата звезда, има 86-метрова пирамида и трийсетина видими сгради.

Освен откритието на неизвестния досега град, се оказва, че той е и един от петте най-големи.

Младежът е получил покана да участва в разкопките заедно с научния екип. Това е кулминацията на тригодишната ми работа и сбъдване на моя мечта, казва момчето.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.