Нови 7806 жилища построени за година

Нови 7806 жилища са построени и пуснати в експлоатация през 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това е с 2187 апартамента по-малко спрямо 2014 г.

Въпреки общия спад през миналата година се е увеличил с 45 броят на построените петстайни апартаменти.

Според брокери в последните години все повече клиенти предпочитат да купуват жилища с повече спални. През първото тримесечие на 2016 г. средната площ на купените имоти е 90 квадратни метра.

Търговци на недвижими имоти заявиха пред „Труд“, че очакват 10% поскъпване на жилищата до края на тази година и увеличение на покупките на имоти ново строителство.

През 4-тото тримесечие на 2015 г. жилищата в София се продаваха средно за 815 евро/кв. м., а година по-рано цената им бе 770 евро/кв. м. По данни на брокерите през първото тримесечие на 2016 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 835 евро/кв. м.

Цените на имотите ново строителство и "на зелено" започват от 800 евро/кв. м. и надхвърлят 2000 евро/кв. м. Купувачите са млади семейства, както и хора над 40-те със стабилен бизнес и доходи. Те купуват жилища както за собствено ползване, така и за инвестиция. Нерядко покупките са и от българи, живеещи в други градове на страната, както и в чужбина, отчитат от агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Районите в столицата, в които сделките са по-активни, са “Витоша”, “Гео Милев”, отделни части на южни райони и “Младост”, “Изток” и “Изгрев”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти