Шуменец пое към Мароко на колело

Заклетият пътешественик с колело Венцислав Илиев от Шумен пое отново, този път към Мароко. Със старичък велосипед, купен втора употреба, ентусиастът ще измине близо 25 000 километра. Заедно с него е и варненецът Пламен Андонов. Двамата са тандем, откакто стигнаха до Шипка с велосипеди на 3 март тази година.

Екстремното им пътешествие сега стартира от Русе на 7 май, а във вторник двамата вече бяха изминали над 400 км до Видин и се готвеха да излязат извън родината. Венци казва, че избрали да тръгнат от Русе, защото е част от Европейски велосипеден маршрут – Евровело 6.

Пътят им ще мине през Сърбия, Унгария, през Франция, оттам ще се спуснат към Испания през Португалия. Очертава се в испанския град Тарифа да се срещнат с друга група от България, с която да продължат до Мароко. Там ще бъде най-голямото им изпитание. "Чакат ни изкачвания по 2000 метра и пясък", казва Венци, но пък очаква и много интересни мигове, заради коренно различната култура. Затова казва, че заедно с преживяванията ще си почине. Експедицията е кръстена "Атлантис 2016" и включва 16 държави на два континента.

Очакванията са до завръщането на шуменеца да изминат поне 6 месеца. За Венци е повече от сигурно, че ще спи под открито небе, защото вече е кален от предишните си пътувания. Няма и средства за хотели, защото тръгва със 170 евро в джоба. Багажът му е 45 кг. и в него има и достатъчно провизии, за да не гладува. Носи и 3-килограмов лаптоп, за да може да качва снимки от пътуването във Фейсбук. С него, както винаги е националният флаг, дар от "Труд", с който Венци не се разделя от 2012 г., когато беше първата му европейска обиколка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл