Ким Чен Ун с нова титла, масов парад и ядрена политика

С грандиозен парад беше отбелязан краят на конгреса на Корейската трудова партия, който затвърди позицията на Ким Чен Ун като лидер на страната. Той беше избран за председател на партията, след като години наред носеше титлата "първи секретар".

На конгреса на комунистите, първият от 36 години насам, беше решено Северна Корея да продължи да развива ядрения си арсенал за мирни цели, пише The Washington Times.

Според агенция Киодо хиляди севернокорейци са дефилирали по площадите със знамена и балони, а също и с портрети и скулптори на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир - дядото и бащата на сегашния лидер. Със специална платформа по площада преминаха и гигантски статуи на дядото и бащата на Ким Чен-ун.

Целта на конгреса беше да затвърди властта на Ким Чен-ун. Заради несъгласувани с партийната политика репортажи от Пхенян, журналист от Би Би Си беше арестуван и изгонен от страната, информират от Би Би Си.

Сестрата на Ким Чен Ун пък влезе в състава на Централния комитет на партията. Името на сестрата - Ким Йо Чжон, е споменато сред 128-те членове на ЦК. Тя е била зам.-завеждащ отдел в ръководството на партията, а от миналата година придружава Ким Чен Ун в публичните му изяви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят