Сотир Цацаров: Прокуратурата не е искала подслушване за следовател

Прокуратурата не е искала прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) срещу следователя Бойко Атанасов. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по повод твърдения на Атанасов, че станал жертва на незаконно подслушване.

„Мога да гарантирам, че при това ръководство на прокуратурата спрямо колегата Атанасов не са прилагани каквито и да е СРС. Такъв факт не ми е известен“, обяви Цацаров.

Следователят Атанасов, който преди месеци твърдеше, че е имало „шпицкоманда“ в прокуратурата, преди два дни обяви, че е бил следен незаконно. Като доказателство той предостави документ от Националното бюро за контрол на СРС с дата 25 април. От него става ясно, че разрешението за подслушване е било дадено от председателя на Софийския окръжен съд, а не от този на Софийския градски съд, както изисква законът, когато се разследват магистрати. Другото нарушение било, че в искането липсвали данни, сочещи съпричастност на Атанасов към разследваните престъпления. Самият следовател допуска, че подслушването му е от 2012 или 2013 г., което не е свързано със скорошните му изяви.

„Ако има писмо от Националното бюро за контрол на СРС, ще се направи проверка“, категоричен бе Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право