Ямболските вина продължават да прославят България

Златните медали за вината Вила Ямбол са с девет повече и то само от началото на тази година. Последното злато дойде преди два дни от най-престижния и независим конкурс в света - Concours Mondial de Bruxelles. 23-тото му издание се проведе от 29 април до 1 май 2016 г. В т. нар. „световно на виното” участваха 9000 проби на вина от 55 държави. 70 български винопроизводители се състезаваха с 257 мостри. Сред рекордния брой конкуренти със златен медал беше отличено Каберне Совиньон от реколта 2014 г., което грабна световното жури с живия си, рубинен цвят, уханието на букет от черна череша, тъмни горски плодове, боровинка и нотка касис. Според енолозите виното има добра атака, средна структура и дължина, приятна свежест и апетитен финал с една осезаема, приятна младост.

Тази година Вила Ямбол взе участие с общо 9 проби от няколко различни реколти. Сребро получиха Cabernet Sauvignon 2015, Mavrud 2014 и 2015, Merlot 2015. В миналогодишното издание на „световното по вино“ сребро бе отредено и за Rose Cabernet Sauvignon 2014, което е едно от най-предпочитаните и награждавани розета не само в национален, но и в международен план. Това са една малка част от сортовото разнообразие, които предлага избата на ценителите на качественото българско вино. Сред участвалите сортове се нареждат още Шардоне и Мускат, Резервите на сортовете Каберне совиньон и Мерло, последното от които бе сред малкото български вина, които се завърнаха с отличие от международния конкурс Mundus Vini 2016.

Вината на Вила Ямбол са с произход от традиционен лозаро-винарски регион с много добро съчетание на почви и климат за добив на червени и бели винени сортове грозде с отлични качества. Избата обработва над 10 000 декара лозя в долината на р. Тунджа и землищата на гр. Болярово и с. Тенево, област Ямбол, както и в област Бургас - райони с традиции в лозарството. Част от сортовете, които избата поддържа там са Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира, Пети Вердо от червените, както и Совиньон Блан, Юни Блан, Вионие, Просеко, Мускат Отонел, Тамянка и Александрийски мискет от белите.

Продукцията на избата е добре позната по света, не само заради десетките отличия, с които се прославя след почти всяка винена надпревара, но и защото избата е от водещите износители в над 20 страни по света. Сред множеството й успехи се открояват любопитни факти, като това, че е единствената от България, която печели държавния конкурс за износ на Швеция и вече няколко години налага своите вина там. В САЩ позициите й са утвърдени в девет щата. Още по-интересно е, че в последните няколко години избата е основен партньор на английски вериги хипермаркети, за които изнася вино Вила Ямбол , но под техни частни марки, пазени в тайна.

Именно заради сериозните си завоевания на чуждите пазари, общият капацитет за преработка на грозде на избата възлиза на над 16 млн. кг., а за съхранение – на над 18 млн. литрa. Вила Ямбол разполага с повече от 1000 висококачествени френски бъчви тип „барици” с вместимост от 225 л. и с над 200 български бъчви с вместимост от 500 л. и 225 л. През 2013 г. избата инвестира над 1 млн. лв. в направата на винарна за микровинификация, която позволява производство на малки партиди селектирани серии вина. Тя може да преработва 340 т. грозде, а капацитетът й е 170 000 литра.

Коментари

Задължително поле