Всяко дете у нас - с кариес на постоянен зъб

Всяко дете у нас има поне един кариес на постоянен зъб. Това заяви пред „Труд“ председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Анатолий Кънев.

Проблемът не е само при малчуганите. 92% от българите са с болни зъби, става ясно от статистика, изготвена през 2015 г.

„2,5 милиона души са останали без зъби. Повечето от тях са пенсионери, които не могат да си позволят протези, тъй като те не са част от пакета, които се поема от здравната каса. Те не могат да се възползват от осигуровките си“, поясни д-р Кънев.

В новият Национален рамков договор, който влезе в сила на първи април и урежда зъболекарските услуги, влиза още една безплатна процедура, която според специалиста не е достатъчна. Тя може да бъде трета пломба или вадене на зъб по преценка на зъболекаря.

„Касата отпуска между 60 и 70 лева за възрастен и 140 лева за дете до 18-годишна възраст, но тези средства за нищо не стигат“, заяви д-р Кънев.

Освен малкото пари другата основна причина за проблема е тоталната липса на дентална профилактика. България е на последно място в Европа по превантивни мерки и устна хигиена. Хората у нас не ползват нито конци за почистване, нито вода за уста, допълни специалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве