Днес започва филмовия фестивал в Кан

Снимка: Pixabay

Днес започва международният кинофестивал в Кан - една неспирна въртележка от прожекции, интервюта, фотосесии и празненства с участие на звезди от европейското и холивудското кино, предава АФП, цитирани от БГНЕС.

През всичките 12 дни на фестивала населението на Кан ще се увеличи от 74 000 на 200 000 души. Фестивалът ще се охранява от стотици полицаи и жандармеристи,  в централната сграда, където ще се прожектират филмите, ще са разполежени 500 служители по сигурността, обещават организаторите. Ще са подпомагани от 468 камери за наблюдение, някои от които ще бъдат и по протежение на легендарния крайбрежен булевард „Кроазет”.

Тази година деветчленното жури се председателства от австралийския режисьор Джордж Милър, който е създателят на филмовата версия на „Лудия Макс” и първият австралиец удостоен с почетното съдийско място. Ще му помагат актьорите Кирстен Дънст, Доналд Съдърленд, Ванеса Паради и Мадс Микелсен, както и френският режисьор Арно Деплешен, унгарският режисьор и сценарист Ласло Немеш и иранската продуцентка Катаюн Шахаби.

За фестивала са издадени 45 00 официални акредитации, 4 500, от които на журналисти. В официалната селекция са включени 56 заглавия, общият брой на филмите, които ще се завъртят в Кан, е 89, а конкурентите за статуетката „Златната палма” са 21. Самата статуетка има 19 листенца от 18-каратово злато и е на стойност 20 000 евро.

Общият бюджет на кинофестивала е 20 милиона евро. Дължината на червения килим, по който преминават звездите, е 60 метра. Тъй като преди всяка прожекция на филм от надпреварата се постила нов килим, всеки ден ще се използват по 180 метра червен плюш.

Коментари

Задължително поле