Британската кралица е хваната да нарича китайските власти "много груби"

Британската кралица Елизабет II е била заснета от телевизионна камера да казва, че китайските власти са „много груби” с британския посланик по време на държавното посещение във Великобритания на китайския президент Си Цзинпин през миналата година, съобщи Би Би Си.

Кралицата е направила коментара си на градинско парти в Бъкингамския дворец. Същият ден британският премиер Дейвид Камерън беше заснет да прави недипломатични забележки, че Нигерия и Афганистан са "корумпирани страни".

Неговите коментари бяха особено неудобни, след като той е домакин на държавните ръководители на двете страни на конференция за борба с корупцията в Лондон в четвъртък, докато коментарите на кралицата не са полезни за решителните усилия на британското правителство да ухажва Пекин за засилване на търговските връзки с Китай.

В кадри, излъчени от Би Би Си, кралицат се среща с високопоставения полицейски служител Люси Д’Орси, която е представена от официално лице, че е била ръководител на охраната по време посещението на Си Цзинпин през октомври миналата година.

„О, лош късмет”, вметнала кралицата в отговор. Полицейският служител след това описал отношенията си с китайските представители като „доста изпитателно време” и разказва, че в един момент те излезли от среща и ѝ казали „пътуването приключи”.

„Те бяха много груби към посланика.”, заявила кралицата. В Китай новините за коментарите на кралицата са били цензурирани в медиите.

Коментари

Задължително поле