Властите в Холандия разрешиха на млада жена да се самоубие под лекарско наблюдение

Властите в Холандия са разрешили на жертва на сексуално насилие да се подложи на евтаназия чрез летална инжекция, пише Independent.

Жената, пожелала да остане анонимна, сега е в 20-те си години. Била е жертва на сексуално насилие от когато е била едва 5-годишна, докато е навършила 15 години, пише в документите, публикувани от холандската комисия по евтаназия.

Заради преживяното младата жена страда от пост-травматичен стрес, тежка форма на анорексия, хронична депресия и халюцинации.

Въпреки някои подобрения в психологическото й състояние след интензивна терапия, лекарите са дали оценка, че множеството й заболявания са налечими и преди две години дават експертната си оценка, че за нея ще е по-добре да сложи край на живота си.

Лекарите са я оценили като "абсолютно компетентна" да предприеме подобна стъпка и твърдят, че решението й не е плод на моментно настроение.

Очаквано това предизвика много полярни реакции в Европа и протести.

Известни посланици на асистираното самоубийство по света са личности като актьорите сър Патрик Стюарт, Хю Грант, архиепископът на ЮАП Дезмънд Туту, писателят сър Тери Пратчет, ученият Стивън Хокинг, известната двойка Шарън и Ози Озбърн и актрисата Ким Катрал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл