Уди Алън - Геният от Бронкс

 

“Вземи парите и бягай”, “Банани”, “Зелиг”, “Ани Хол”, “Манхатън”, “Пурпурната роза от Кайро”, “Хана и нейните сестри”, “Съпруги и съпрузи”... Ако си направите маратон с тези филми и ги гледате един след друг, ще разберете защо Уди Алън се радва на универсално одобрение сред ценителите на киното и е смятан за един от най-важните режисьори и сценаристи от втората половина на XX век. Или най-малкото ще получите няколко тежки пристъпа на интелектуално иронично удоволствие.

До известна степен писането на Уди Алън е продължение на влечението му към жените. От ранна възраст той е запленен от секса и изкуството на ухажването. Някои от най-великолепните хумористични идеи, произведени от него, са вдъхновени от карналния копнеж, обречен на провал.

През 1972 г. Алън посвещава на коитуса крайно оригиналния фарс “Всичко, което винаги сте искали да знаете за секса, но сте се страхували да попитате”. Тук ще откриете вече иконичния епизод с компанията от сперматозоиди, които провеждат невротична интелектуална дискусия, преди да бъдат безпощадно изхвърлени от тялото на своя собственик. Уди сам играе една от мъжките полови клетки, стилизиран с безобразно забавен футуристичен бял костюм. Брилянтният филм капсулира оригиналната визия на Алън за секса и човешките отношения и представлява важен документ за неговото умение да борави с инструментите на абсурда и нетрадиционната наративна структура. Филмът е огромен хит за 1972 г. и печели 18 милиона долара в САЩ при 2 милиона долара бюджет.

Сексуалните ситуации от киното му в крайна сметка се пренасят в личния му живот през 90-те години на миналия век. Горчивата му раздяла с Миа Фароу през 90-те години заради връзката му с нейната осиновена дъщеря Сун-И става световна медийна сензации. Той е с нея до днес и двамата имат щастливо семейство.

“Единственото нещо, за което съжалявам, е, че не съм някой друг” е друга популярна реплика на Уди, която със сигурност е била в обръщение по време на тежкия период на скандали от 90-те години на миналия век.

Днес всичко това е зад гърба му, абсорбирано от тонове брилянтно писане и снимане, а той продължава да работи с безупречен ритъм.

Има 18 номинации за “Оскар”

Уди Алън е един от най-награждаваните творци в историята на киното. Той има 18 номинации за “Оскар” и четири пъти е печелил най-престижната награда в този бизнес. Уди е най-номинираният и награждаван сценарист в киното, но ексцентричната му природа се проявява и в тази сфера. Той не обича награждаванията и докато през 1977 г. филмът му “Ани Хол” триумфира в Нощта на академията, Уди дори не присъства защото е зает да свири джаз с бенда си в Ню Йорк.

ЗА НЕГО

Той направи

кариерата ми

В Холивуд има едно златно правило - всички искат да играят във филм на Уди Алън. Поне един път. Аз се чувствам огромна късметлийка, но също така се радвам, че си заслужих място в неговата, така наречена “актьорска трупа” от изпълнители, с които работи често. Участието ми в неговите филми направи кариерата ми възможна. Аз израснах неимоверно много като актриса благодарение на работата си в неговите изключително произведения.

СКАРЛЕТ ЙОХАНСОН, АКТРИСА

Всички искаме малко от таланта на Уди

Познавам се с Уди от десетилетия, работили сме по толкова много филми заедно и всеки път се удивлявам на енергията и таланта му. Този човек е машина за кино, и то за качествено, интелигентно кино, които те оставя с храна за размисъл или поне те разсмива. Всички, които имаме отношение към този бизнес, искаме малко от таланта на Уди. За щастие може да копираме и да се вдъхновяваме от творчеството му, което се увеличава прогресивно, а това ми дава надежда за бъдещето на киното.

АЛЪН АЛДА, АКТЬОР И АВТОР

Уди е съкровище

Още си спомням вълнението, което ме обзе, когато прочетох сценария на “Ани Хол”. Толкова иновативен драматургичен подход, хумористични ситуации, каквито не бях срещала никъде другаде в американското кино, препратки към Бергман и Фелини... Знаех, че авторът на този сценарий е нещо специално. Уди е съкровище за киното и един от най-близките му хора. Изпълнена съм с благодарност за всичко, което изживяхме и сътворихме заедно през години.

ДАЯН КИЙТЪН, АКТРИСА

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино