Момиче, приело исляма, е изключено от френско училище заради прекалено дълга пола

Младо момиче, приело исляма, беше изключено от френско училище заради прекалено дълга пола, която е възприета като религиозен символ, съобщава изданието „Льо Монд”, предаде БТВ.

Според майката на момичето тъмната пола на дъщеря е предизвикала недоволството на директорката. Тя споделя, че на 10 май е подала жалба за дискриминация срещу училището в община Монтрьо Фол Йон, което по думите й е „дискриминирало дъщеря й, защото е приела исляма”.

Майката на 16-годишното момиче, която е католичка, разказва, че е била изключително изненадана от обръщането на дъщеря си към мюсюлманската религия малко след атентатите през януари 2015 година.

По думите й момичето уважава религията, спортува много, не се изолира, излиза с приятели и маха воала си преди да отиде в училище. „Аз я приех, защо националното образование не може”, коментира жената, въпреки че предварително е проучила въпроса дали дъщеря й не е попаднала под лошо влияние.

Това е втори подобен случай в страната. Преди година Организацията за борба с ислямофобията във Франция даде гласност, че момиче от трети клас е било изключено от училище в Шарльовил Мезиер с мотива, че неговата пола била възприета като „показен знак на религиозна принадлежност”, като тогава министърът на образованието е заявил, че никой ученик не може да бъде изключен от училище заради дължината или цвета на полата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят