Много родители не знаят, че зъбите трябва да се мият задължително вечер

Д-р Нина Еленкова, специалист по детска дентална медицина с 36-годишен професионален стаж.

Вече и бебета под 1,5 г. имат кариеси

Напоследък невежеството по отношение на грижата за детските зъби е голямо. Много родители не са наясно кога пробиват първите млечни зъби, нямат елементарна представа от хигиена, не знаят, че зъбите трябва да се мият задължително вечер. Дават на децата си сокове, близалки и други вредни храни. Честотата на кариесите е нараснала главоломно. Такива са наблюденията на д-р Нина Еленкова, специалист по детска дентална медицина с 36-годишен професионален стаж. Тя е член на Българския зъболекарски съюз, дипломиран лекар по класическа хомеопатия и член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.

„Допреди 20-на години детското здравеопазване беше на ниво. Всички деца бяха информирани, провеждаха се образователни лекции, в детските градини и училищата имаше стоматологични кабинети. Всички знаеха, че се ходи редовно на зъболекар и как се полагат грижи за зъбите. Сега тази практика липсва и всичко зависи от отговорността и информираността на родителите”, допълва д-р Еленкова.

А грижата за детските зъби започва от началото на бременността

От втория ембрионален месец до края на бременността се залагат всички зародиши на временните зъби и на някои от постоянните. През този период в челюстта на бебето се формират дентинът (калцирана съединителна тъкан, която се намира под емайла) и емайлът (външната обвивка на зъба). Те всъщност са клетки. И когато тези клетки, както целият ни организъм, не получават достатъчно кислород и хранителни вещества, се получават дефекти в изграждането на емайловите структури на детето. Затова според д-р Еленкова е много важно още в началото на бременността жената да посети стоматолог, който да даде важни насоки относно режима на хранене, профилактиката, хигиената и т.н.

Когато бременността е съпътствана с много силни повръщания, обикновено съзъбието (съвкупността от всички зъби в устната кухина) на децата е с много слаба минерализация и впоследствие зъбите се рушат лесно. Ето защо д-р Еленкова препоръчва през деветте месеца бременните жени да приемат Шуслерови соли №1 калциев флуорид и №2 калциев фосфат - по 2 таблетки сутрин и вечер. Сол №1 и сол №2 участват в изграждането на емайла и дентина, а сол №2 се грижи и за здравината на зъбите. Ако стоматологът прецени, може да се включи и сол №5 калиев фосфат, която влияе много добре на окислителните процеси в организма.

Правилното хранене и добрата устна хигиена предотвратяват развитието на кариес

Хранителната профилактика е определяща за здравината на детските зъби. За изграждането и съхраняването на зъбните структури е нужен по 1 г калций дневно. Най-лесно той се набавя от млякото и млечните продукти – по 150 г кашкавал или сирене или 1-2 чаши мляко на ден. Ако детето е алергично към млечния белтък, може да направи калциева диета с яйчни черупки. „Измийте ги добре и изпечете във фурната до златисто кафяво, след което ги смелете в блендер или кафемелачка. Подходящи са и черупки от варени яйца. Давайте по 1 ч.л. на ден сутрин в продължение на 10 дни. Приемът може да се повтори още веднъж след направена почивка от 3-4 месеца”, обяснява денталният специалист.

Не по-малко важна е и хигиенната профилактика. Устната хигиена започва с пробиването на първите млечни зъбки, когато бебето все още се храни предимно с кърма или адаптирано мляко. След всяко ядене зъбите трябва да се изплакват с 1-2 лъжички вода или да се избърсват с марля, напоена с вода, за да се предотврати развитието на кариес.

„Това важи и за кърмените бебета. При мен са идвали деца под 1,5 г. с кариеси на горни фронтални зъби, които са се хранили само с кърма през първите месеци. Съдържащата се в млякото лактоза се разгражда в устата и се превръща в млечна киселина. А тя може да причини кариес”, обяснява д-р Еленкова.

От изключително значение е и правилното миене на зъбите, когато детето е вече по-голямо. Половината заслуга е на пастата, а другата половина – на четката за зъби. Млечните зъби се мият по 2 минути, а когато вече са изникнали и някои постоянни, миенето продължава 3 минути. Добре е това да се случва след всяка консумация на сладки храни и сокове и задължително вечер, преди лягане.

Не чакайте детето да го заболи зъб, за да го заведете на зъболекар

Вероятността да се травмира е огромна. То трябва да ходи на профилактичен преглед 2-3 пъти в годината. Освен че ще бъдат предотвратени болезнените преживявания, тези посещения ще мотивират и децата, и родителите да спазват добри хигиенни и хранителни навици.

На 6-годишна възраст изниква първият постоянен кътник. Той няма предшественик във временното съзъбие и е най-важният зъб, защото определя как детето ще си затваря устата. Според статистиката той е и най-губеният. „Това се дължи на много ранното му пробиване, когато децата все още не могат да мият добре зъбите, не дъвчат достатъчно пълноценно. Затова, ако все още не сте водили детето на стоматолог, задължително го направете на тази възраст”, съветва д-р Еленкова.

В този период тя препоръчва децата да приемат по 1 таблетка Шуслерови соли №1 и №2 сутрин, за по-продължителен период и вечер по 1 таблетка сол № 11 силицея. Тя помага за образуването на съединителна тъкан, от която е изтъкано тялото. Добре е приемът на соли №1 и №2 да продължи до 12-тата година на детето. „Между 6 и 12 г. е другият критичен период. Тогава ще е започнала смяната на зъбите, на 12-годишна възраст никне и вторият постоянен кътник. Освен това при децата има много бурен растеж и обикновено калцият и фосфорът, необходими за израстването на костите, се изсмуква лесно от зъбите”, обяснява денталният специалист.

Овладейте детския страх от зъболекар с хомеопатия и минерални соли

Нормално е детето да се страхува от предстоящото посещение при зъболекаря. За намаляване на тревожността д-р Еленкова препоръчва 2-3 седмици преди това то да приема сол №5 калиев фосфат (повлиява много добре нервната система) и сол №8 натриев хлорид (регулира водния баланс в организма, което е важно за правилното протичане на всички жизненоважни процеси в тялото и устойчивата психика на човека).

Подходящи са и някои хомеопатични лекарства. Аконит D6 се дава при много силно психомоторно безпокойство. Детето е едновременно разтревожено, уплашено, почти паникьосано, крачи нервно напред-назад, устата е суха, има сърцебиене.

Кофеа D6 се препоръчва за изключително чувствителни към болка деца. Те също са свръхвъзбудими, неспокойни, непрекъснато се движат. Не могат да спят, ако на следващия ден им предстои манипулация. За чувствителни към болка деца е подходяща и Хамомила D6. 

Аргентум нитрикум D10 се приема, когато заради безпокойството и страха малчуганът е много приказлив, не може да се съсредоточи, непрекъснато се движи, взима в ръцете си нещо, друго оставя настрана. Може да има разстройство. Арсеникум албум D12 успокоява деца, които се чувстват сигурни, когато някой стои до тях и им „пази гърба”.

Има деца, които мълчат и треперят като лист в зъболекарския кабинет, често ходят по малка нужда. За тях е подходящ Гелсемиум D6. Фосфор D10 може да се дава на изключително емоционалните деца, които много се страхуват от предстоящата манипулация. Те са много любвеобилни и доверчиви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве