Товарен автомобил блъсна излязла внезапно на платното каруца При удара конят е умрял на място, няма пострадали хора

Ед Шийран имал само 2-ки по музика в колежа

Клошар подпали покрив, съседи гасиха огъня сами

Експерт: Розовото фламинго вече не е необичайна гледка в България

Пожари изпепелиха лек автомобил и селскостопанска постройка Пламъците са засегнали и необитаема къща в свищовското село Алеково

Пищните форми на Клои Кардашиян

Повдигнаха обвинение на майката на починалото бебе в село Падеш

13 с интерес към АЕЦ „Белене“, 7 искат да са инвеститори

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Кейти Холмс и Джейми Фокс се разделиха

Засипват с пръст старото сметище на Свищов

Премиерът Борисов към министъра на външните работи на Йордания: Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки

Арестуваха мъж, предлагал фалшиви здравни книжки на работници в Слънчев бряг 20-30 лева вървял пакетът здравни документи

Фин прах от африканските пустини минава над страната ни Запрашването ще е най-значително в сряда

Заловиха апаши, задигнали 1000 лева от товарен автомобил Крадците първо спукали гумата на камиона, за да отвлекат вниманието на шофьора

67-годишна агрономка гледа любимия си тв сериал часове след операция на перде на окото

67-годишна агрономка от Пловдив успя да гледа любимия си сериал по телевизията броени часове, след като през уикенда й бе извършена очна операция от пловдивския офталмохирург д-р Димитър Тасков.

По време на форума „Еволюция на очната хирургия“ в Гранд-хотел „Пловдив“ д-р Тасков извърши 3 операции на живо, като две от тях бяха на катаракта (перде на окото) на 67-годишната агрономка и на 76-годишен мъж от Панагюрище.

„Обещах на пациентката, че още тази вечер ще може да си гледа сериала и си удържах на думата“, коментира д-р Димитър Тасков.

Той обясни, че при този тип операции травмата за пациента е минимална, той „проглежда“ веднага и може да гледа телевизия още същата вечер и да ходи на работа на следващия ден. Всяка от операциите на живо продължи едва няколко минути – от поставянето на местната капкова упойка до излизането на пациента от операционната зала. Пациентите бяха в пълно съзнание, съдействаха на хирурга и слушаха обясненията му по конферентната връзка. Операцията се извършва на 3 етапа, като лекарят се намесва само в последния – да постави в окото изкуствена леща, гарантираща отлично зрение без очила. Първите 2 етапа – разбиването на естествената леща на окото, премахването й и изчисляването на точния диоптър на импланта, се прави от свръхмодерна апаратура „Alcon“. Това е т.нар. златен стандарт в офталмологията – най-добрият начин, по който тази операция се прави в света в момента, обясни д-р Тасков.

Третият пациент на офталмохирурга от Пловдив бе 23-годишен студент с 3 диоптъра късогледство, който без очила не може да посочи дори най-едрите букви на зрителната таблица. След няколко минути под лазера студентът каза колко точно е часа от часовника, закачен в операционната. Операцията бе направена безконтактно посредством лазерни лъчи.

Проф. д-р Мариета Конарева пък представи еволюцията в лечението на глаукомата и посочи, че бъдещето принадлежи на високите технологии – вътреочното налягане вече се следи от сензори, имплантирани в окото. Те подават сигнал, когато е нужно да се инжектира медикамент. Изобретението действа на принципа на инсулиновите помпи и вече се прилага в чужбина, а скоро ще дойде и у нас.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.