Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров за пране на пари

България е партньор по 8 стратегически проекта

Франкофони във Варна за Западните Балкани Ципрас шашнал Меркел и Юнкер с прическа като българския премиер

Индустриална зона „Загоре” в Стара Загора ще бъде първата в България от модерен тип

Чарли Шийн продава имението си в Лос Анджелис

България и Сърбия подписаха три меморандума за транспорта и социалната политика

67-годишна агрономка гледа любимия си тв сериал часове след операция на перде на окото

67-годишна агрономка от Пловдив успя да гледа любимия си сериал по телевизията броени часове, след като през уикенда й бе извършена очна операция от пловдивския офталмохирург д-р Димитър Тасков.

По време на форума “Еволюция на очната хирургия” в Гранд-хотел “Пловдив” д-р Тасков извърши 3 операции на живо, като две от тях бяха на катаракта (перде на окото) на 67-годишната агрономка и на 76-годишен мъж от Панагюрище.

“Обещах на пациентката, че още тази вечер ще може да си гледа сериала и си удържах на думата”, коментира д-р Димитър Тасков.

Той обясни, че при този тип операции травмата за пациента е минимална, той “проглежда” веднага и може да гледа телевизия още същата вечер и да ходи на работа на следващия ден. Всяка от операциите на живо продължи едва няколко минути – от поставянето на местната капкова упойка до излизането на пациента от операционната зала. Пациентите бяха в пълно съзнание, съдействаха на хирурга и слушаха обясненията му по конферентната връзка. Операцията се извършва на 3 етапа, като лекарят се намесва само в последния – да постави в окото изкуствена леща, гарантираща отлично зрение без очила. Първите 2 етапа – разбиването на естествената леща на окото, премахването й и изчисляването на точния диоптър на импланта, се прави от свръхмодерна апаратура “Alcon”. Това е т.нар. златен стандарт в офталмологията – най-добрият начин, по който тази операция се прави в света в момента, обясни д-р Тасков.

Третият пациент на офталмохирурга от Пловдив бе 23-годишен студент с 3 диоптъра късогледство, който без очила не може да посочи дори най-едрите букви на зрителната таблица. След няколко минути под лазера студентът каза колко точно е часа от часовника, закачен в операционната. Операцията бе направена безконтактно посредством лазерни лъчи.

Проф. д-р Мариета Конарева пък представи еволюцията в лечението на глаукомата и посочи, че бъдещето принадлежи на високите технологии – вътреочното налягане вече се следи от сензори, имплантирани в окото. Те подават сигнал, когато е нужно да се инжектира медикамент. Изобретението действа на принципа на инсулиновите помпи и вече се прилага в чужбина, а скоро ще дойде и у нас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.