Дъщерята на Ердоган направи "сватбата на годината" в Турция

Факсимиле: TRT World

В „сватбата на годината“ в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган омъжи малката си дъщеря – Сюмейе, за индустриалеца Селчук Байрактар.

На тържеството присъстваха над 6000 гости – нещо, което не се е случвало от сватбеното тържество на втория син на Ердоган през 2004 г, предаде БТВ.

Събитието събра политическия елит на страната, а също и много гости от чужбина, като босненския лидер Бакир Изетбегович, албанският премиер Еди Рама, пакистанският премиер Наваз Шериф, знатни личности от Катар, Саудитска Арабия и др.

Венчавката се състоя в най-големия културен дом на Истанбул – „Яхия Кемал Байатлъ“ с капацитет за 35 хил. души, намиращ се в квартала „Кючюкчекмедже“ край едноименното езеро.

Младоженците пристигнаха с „Мерцедес“, управляван от Селчук Байрактар и украсен със зюмбюли, които в турската традиция символизират безкрайната любов и привързаност.

Фамилията Ердоган пристигна с хеликоптер, при засилени мерки за сигурност, заради които много пътища бяха блокирани.

За пръв път в историята на турската армия от 1923 г. насам началник на турската армия кумува на сватбено тържество – шефът на генералния щаб Хулуси Акар, беше кум на младоженеца. Твърди се, че близостта между генерала и Байрактар, който е цивилно лице, произтича от факта, че последният ръководи екипа, който конструира безпилотни самолети на въоръжение в турската армия.

Общо осем души бяха кумове на двойката. Бившият президент Абдуллах Гюл, отстраненият премиер Ахмед Давутоглу, председателят на парламента Исмаил Кахраман кумуваха на Сюмейе, а на Селчук освен Хулуси Акар, кумове бяха Бакир Изетбегович, пакистанският премиер Наваз Шериф, бившият ливански премиер Саад Харири и албанският премиер Еди Рама.

При посрещането на гостите Ердоган се разцелува с Гюл и Давутоглу – жест, който беше посрещнат с ръкопляскания от присъстващите.

Младоженката Сюмейе бе с дълга до земята бяла рокля, в горната си част изцяло от плътна дантела, с дълги ръкави и плътно покрита с бяла шамия глава. А младоженецът бе в черен костюм с вратовръзка.

Сватбената церемония започна с прочитане на обща молитва. В продължение 30 минути на големи екрани се прожектира филм с кадри от детството на Сюмейе и Селчук и изказвания на техни близки и приятели. Традиционното връчване на скъпоценни дарове на младоженците пък продължи няколко часа, като за целта стотици гости се наредиха на дълга опашка.

Коментари

Задължително поле