Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Григор събира отбора рано в Австралия

Близо 1,4 млн. лв. трябва да върнат петима собственици на къщи за гости в Търновско До момента в страната са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лева

Кола блъсна 3-годишно дете в Разлог, изскочило внезапно на пътя

Четенето ни прави по-умни и помага при борба със стреса

Всички сме чували, че четенето може да сътвори истински чудеса за нашето психическо здраве, за настроението и чувствата ни. Съществуват множество факти, които доказват, че четенето на книги е наистина полезно занимание.

Според проучване на изследователи от Университета на Съсекс, четенето е най-ефективният начин за битка със стреса – поне в сравнение с музиката, разходките или пиенето на чаша кафе в някое спокойно заведение. Хората, участвали в експеримента, са намалили нивата си на стрес с над две трети само след шест минути четене.

Освен това е доказано, че четенето е един от най-ефективните начини да успокоите съзнанието си и да го подготвите за сън. Други експерименти показват, че хората, които четат художествени произведения и се чувстват емоционално свързани с историята, имат по-силна емпатия в истинския живот.

Изследователи от Университета на Охайо пък твърдят, че колкото повече четем, толкова повече започваме да се припознаваме в главните герои и започваме да прилагаме техния поведенчески модел. Това означава, че едно добро четиво може да ни мотивира да започнем да търсим любовта на живота си, да изпълним своите цели на живота или просто да следваме нечий добър пример.

Всеки път, когато четете, вие тренирате мозъка си. Когато срещнете нови думи, вие научавате значението им и ги съхранявате в краткотрайната си памет. Експерименти доказват, че четенето забавя стареенето на мозъка. Освен това, когато четете, вие постоянно попадате на нови думи и изрази, които не използваме във всекидневието. Четенето не само обогатява речника ви, но и увеличава вашата обща култура и грамотност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.