Двата дни на Борислав Михайлов

Едва ли Борислав Михайлов е чул по-добри новини от последните два дни. В неделя вечер фенове на "Левски" биха полицаи в Благоевград. Не им е за първи път. И за "сини", и за други клубове, редовно при подобни прегрешения в БФС са си затваряли очи. Само че преди половин година камерите показваха нагледно как "син" хулиган с кеф налага полицай с дръжката на знамето си в Ловеч. Тогава санкцията бе в графата "минимални". Три дни по-късно на същото дерби, но на "Герена", бе ударен с камък делегатът. Сега случаят минава в графата "следващ", който не допуска помилване.

В последната година БФС се гордее с твърдостта при взимането на решенията. ЦСКА и "Локомотив" (Сф) бяха неизрядни във финансовата част. Последва присъдата - марш в аматьорския футбол! Няма място за компромиси. Половин година по-късно "Литекс" напусна терена по време на мача с "Левски". Законът гласеше само едно единствено наказание - марш от "А" група!

Заради твърдата си ръка Борислав Михайлов получи много критики и от "червени", и от "оранжеви". Но всъщност законът бе на негова страна. Сега организацията му трябва да постъпи по същия начин и с провинението на "Левски", защото един мач лишаване от домакинство ще е смехотворно.

Всъщност този инцидент идва като дар от съдбата за вратаря на четвъртите в света. В последните месеци много се говори за рестарт на футбола, за Висша лига. Какъв по-добър момент! Футбол без ЦСКА, "Левски", "Локомотив" (Сф) и "Литекс" е напълно немислим. Даже ако към холандските експерти се присъединят англичани, германци, испанци или китайци.

Бойко Борисов даде зелена светлина ЦСКА да се върне в "А" група. "Левски" трябва да бъде изваден от елита сега и да загуби мястото си в Лига Европа, но веднага ще бъде поканен във Висшата лига. От разчетите в "Локомотив" (Сф) и от плановете на фамилия Ганчеви за "Литекс" зависи бъдещето на тези два клуба.

Боби Михайлов има едно задължение - да събере екип от експерти, които да изготвят безкрайно точна наредба за участие във Висшата лига. И дори най-малкият компромис да означава "марш!" В интервю за "Труд" преди месец световният шампион Лукас Подолски разказа как Германия се е уплашила от отпадането в групите на Евро 2004. И тогава германският футболен съюз взел драконовски мерки за организацията и лицензирането до трета дивизия. Сега Германия е футболна сила №1 в света. Разбира се, не е нужно чак германците да гоним, но можем поне да вземем примера им. В клубовете ни има достатъчно богати хора, които да изпълнят елементарните за начало изисквания.

Освен това е препоръчително Борислав Михайлов да направи още една среща с премиера. И на нея да съгласува задълженията на БФС, клубовете и полицията. Защото не е справедливо "Левски" да страда заради шепа фенове. А подобни казуси е имало и с агитки на ЦСКА, и на пловдивските отбори. Нито един от клубовете не е накарал хулиган да бие полицай. Отговорността трябва да е лична, а не заради неколцина после да страда половин България!

Борислав Михайлов има право да почерпи. Преди да замине за Базел, а после за Милано за еврофиналите, пъзелът му е на път да се подреди. И сега той трябва само да натисне копчето за рестарт.

Коментари

Задължително поле