Топалов с белязани карти в покера за СГС

Шефът на СГС вкарва пак в играта кумата Данаилова и кумицата Балинова

Ако вместо учредяването на награда “Почтен магистрат” министърът на правосъдието Екатерина Захариева бе решила, че трябва да бъдат поощрявани тези магистрати, които залагат преди всичко на арогантността в професионалния си път, то със сигурност първият носител на “престижния” трофей ще е председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов.

Арогантният опит на всяка цена да пласира за заместник-председатели на ключовата съдебна инстанция “кумата” и “кумицата” е възможно най-яркият пример за причините, довели до тоталния срив в общественото доверие в съдебната система.

Днес Топалов за втори път ще опита да прокара вземането на скандално решение от Висшия съдебен съвет за избор на двама заместник административни ръководители на СГС, които са постъпили в съдебната инстанция през последната година без конкурс, но за сметка на това са командировани по волята на близкото до тях ръководство на съда.

Топалов остава ненадминат в опита си да титулува себе си като “най-нагъл” председател на съд и защото прави повторния опит буквално в 12 без 5. В момент, в който ВСС и Съветът за съдебна реформа към Министерството на правосъдието обсъждат втория пакет от промени на Закона за съдебната власт, с които практиката, която Калоян Топалов толкова арогантно употребява, ще бъде изрично упомената като неприемлива и преустановена.

Първият опит

В дните преди ВСС да се раздели на две колегии, така щото прокурорите да не “пречат” и да не “оказват” давление върху съдийската независимост, Калоян Топалов направи първи опит командированите през последната година от Софийския районен съд в СГС съдийки Биляна Балинова и Радостина Данаилова да бъдат титулувани като заместник-председатели на СГС.

Изненадващо в деня, в който тогавашният пълен състав на ВСС трябваше да обсъди и гласува по двете скандални предложения, Топалов посредством лобиращия за него член на съвета Калин Калпакчиев ги оттегли от дневния ред. Обяснението бе, че това се прави, за да се съберат допълнителни аргументи за конкретните кандидатури.

Още на 14 април в. “Труд” прогнозира, че реалната причина за форсмажорния ход на Топалов всъщност е продиктуван от страховете му - негови и на неговите задкулисни ментори, че скандалните лобистки предложения няма да минат през ситото на пълния състав на ВСС. Отлагането с месец на двете точки пък може да се използва, за да се тества доколко задкулисието в Темида, което толкова упорито настояваше за разделянето на ВСС на две колегии, вече има нужното мнозинство в съдийската. Извън членовете на съдийската колегия на ВСС, които обслужват интересите на задкулисието в Темида, днес ще е нужен само още един глас, за да може Топалов да прокара лобистките си предложения.

Кумата и кумицата

Балинова е командирована от СРС в СГС на 1 юни 2015 г., а Данаилова на 2 юли 2015 г. От август м.г. Балинова вече ръководи първоинстанционните и брачните състави на СРС, а Данаилова ключовото Търговско отделение. Всичко това на фона, че в СГС има достатъчно магистрати, които са получили правото да са част от съдебната инстанция с конкурс, а не по волята на ръководството, което упражнява контрол посредством командироването.

Наред с факта, че лобира за командировани, а не за титуляри в съдебната инстанция, друго скандално обстоятелство прави Топалов безспорен победител в класацията за “най-арогантен” председател на съд. Балинова е кумица на заместник-председателя на Върховния касационен съд Красимир Влахов, а Данаилова е кума на последната съпруга на председателя на СГС Калоян Топалов.

Да изпревариш закона

Трудно постижим връх на арогантността Топалов постига чрез опита си на практика да прокара скандалните си предложения дни преди те да бъдат обявени за неприемливи с предстоящите промени в съдебния закон. При оттеглянето на двете точки от заседанието в началото на април от името на Топалов Калин Калпакчиев обясни, че председателят на СГС искал да проведе допълнителни дебати по двете командировани кандидатури със съдиите от СГС и дори да поиска подкрепа от общото събрание на съда.

До ден днешен няма публична информация за провеждане на такава дискусия, нито за решение на общото събрание на съдиите от СГС, с което те да се съгласяват за началници да им бъдат назначени семейно близки до ръководството командировани съдийки. За сметка на това има актуални предложения на правосъдното министерство за промяна на Закона за съдебната власт, с което занапред вече задължително ще се изисква становище на общото събрание на съдиите от съответния съд. И нещо повече - за заместници да се назначават магистрати от същото или по-високо ниво на орган на съдебната власт, но не и от по-ниско, какъвто точно е казусът с командированите в СГС районни съдийки Балинова и Данаилова.

Моралът е за “другите”

Следвайки максимата, че когато се отнася за “наши” интереси, то няма място за принципи и морал, Политбюрото на Темида, както е известен вече Съюзът на съдиите в България, остава напълно безучастен към опитите на председателя на СГС да прокара скандалните назначения.

Магистратската организация, която иначе има претенциите, че е за тотална реформа на правосъдието и скъсване на практиката командироването да се използва като инструмент за оказването на натиск върху независимостта на съдиите, само преди дни обяви в свое становище по повод промените в ЗСВ, че ще настоява “да се утвърди принципът заместник-председателите на съдилища да бъдат съдии от съответния съд, освен в случаите, в които няма такива кандидати”. Очевидно моралът е за “другите”, а за “нашите” хора винаги ще се намерят изключения.

Лесно е да се прогнозира, че днес Топалов ще обяви как нямало кандидати за заместник-председатели от съдиите, влезли с конкурс в СГС, и заради това се налага с “тежката” задача да се нагърбят командированите от по-ниската инстанции кума и кумица. Пасивността на ССБ по темата пък показва нагледно и реалната роля на организацията в овладяването на институциите в съдебната власт в удобни и обслужващи олигархичното задкулисие магистрати.

Ще има ли “почтено” мнозинство?

В крайна сметка отговорността в този случай се пада на членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Те днес ще трябва да решат дали Калоян Топалов гордо вече може да се окичи с приза “най-арогантен” председател на съд. Защото отговорността на съдийската колегия на съвета е и замитането на проверката по фактите около смъртта на съдията Цветан Ценов.

Липсата на морал очевидно пречи на Топалов да съзре персоналната си отговорност. А ВСС продължава да бездейства по отношение на проверката на случващото се в СГС през последната година. А на фона на твърденията на майката на съдия Ценов, че отговорност за фаталния край има персонално председателят на СГС Топалов, както и ръководителят на Търговското отделение Данаилова, едно решение на ВСС, с което последната става заместник-председател на съда, ще е не само пореден акт, сриващ доверието в институциите, но и демонстрация на незачитане паметта на самоубилия се при неизяснени обстоятелства магистрат.

Ако в съдийската колегия има мнозинство от почтени магистрати, които отхвърлят предложенията на Топалов, то ще значи, че арогантността, настанила се трайно в управлението на СГС през последните месеци, може и да се окаже краткотрайна. Въпросът е - ще има ли почтено мнозинство?

Извън членовете на съдийската колегия на ВСС, които обслужват интересите на задкулисието в Темида, днес ще е нужен само още един глас, за да може Топалов да прокара лобистките си предложения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи