Ново поскъпване на бензин и дизел

Цените на горивата у нас тръгват нагоре. Поскъпването ще с около 3%, прогнозира за „Труд” изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Причина са рекордно високите цени на петрола на международните борси. Черното злато достигна най-високите си стойности от ноември 2015 г. Сортът „Брент“ поскъпна с 1,23 долара или 2,5%, и вече се търгува за 49,05 долара за барел в Лондон.

Ако тенденцията за поскъпване се запази, неминуемо ще се отрази и на нашия пазар, както и на цените на дребно, допълни Делчев. Той напомни, че все пак цена от около 50 долара за барел е доста по-ниска от предишните рекордни стойности.

В момента литър А 95 по бензиностанциите у нас се продава средно по 1,87 лв., а дизелът – 1,80 лв., показват данните на сайта fuelo.net. Само през вчерашния ден цената на дизела се е повишила с 1 ст., като през миналата седмица увеличението е с 2 ст. за литър.

Според анализатори крайно ниските цени на петрола от последните две години вече са минало.

Goldman Sachs - банката, която от много месеци насам прогнозираше срив на американския суров петрол дори под 20 долара за барел, вече обяви, че очаква повишение към 50 долара за барел през втората половина на настоящата година.

Прогнозата на финансовата институция идва и в момент, когато са нарушени петролните доставки в Нигерия, Либия и Венецуела, производството в САЩ намалява, а Канада временно съкрати добивите в резултат на отшумяващата постепенно огнена стихия, засегнала богатия на суровина регион Албърта.

Коментари

Задължително поле