Учени твърдят, че супербактерия ще избива по един човек на всеки 3 секунди

Факсимиле: bbc.com

Изключително влиятелният доклад "Прегледа на антимикробната резистентност" твърди, че се очаква да се появи супербактерия, която ще убива по човек в секунда, съобщава Би Би Си.

В общ план учените твърдят, че съществуват превантивни медицински мерки срещи разпространението на супербактерията, но те струват милиарди долари.

Докладът също така призовава за революция в начина, по който се използват антибиотици и апелира към масирана кампания за образоване на хората. Битката срещу инфекции, които са резистентни към лекарства е тежка и е описана като " по-голям риск от тероризъм ".

Изследването започва още през 2014 г.,а преди неговото стартиране милиони хора са починали от подобна инфекция. И в този момент лекарите също открили супербактерии, които не се повлияват от лекарствата от последното поколение - колистин - което говори за това, че светът се балансира на "пос-антибиотична ера". 

Прогнозите са изключително песимистични, учените твърдят, че до 2050 г. ще загинат 10 милиона души от резистентната супербактерия.

Експертите предупреждават, че ако не се вземат своевременни мерки, много хора ще загинат. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве