Изправят пред съда мъж, шофирал пиян и возел на коленете си 4-годишно момче, с което причинил смъртта му

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Венцислав К. за причиняване на смъртта на 4-годишния Яни П., вследствие на нарушаване на правилата за движение и шофиране след употреба на алкохол, съобщиха от държавното обвинение.

Обвиняемият е правоспособен водач, който многократно е наказван по административен ред за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Вечерта на 13.09.2014 г. Венцислав К. заедно със свидетелката Снежана Б., с която са били в приятелски отношения, посетили заведението „Бар Наздраве“ в гр. Благоевград, където той изпил около три бири. След 22 ч. двамата напуснали заведението и тръгнали с автомобил „Ауди“ А6, управляван от обвиняемия, за с. Изгрев, откъде трябвало да вземат 4-годишния син на Снежана Б. – Яни П. и нейната 15-годишна племенница. Там децата се качили на задната седалка на автомобила, а свидетелката Б. останала да се вози отпред.

По време на пътуването малкото момче поискало да седне в скута на обвиняемия, за да управлява автомобила. Той се съгласил, взел го и го сложил на коленете си. Така тръгнали в посока за с. Делвино, общ. Благоевград, като през цялото време 4-годишното дете държало волана с ръце, като на разширение на пътя Венцислав К. обърнал колата обратно към града. През цялото време момчето продължавало да седи у обвиняемия и да държи волана на автомобила без поставен предпазен колан.

Пътят, по който са движели, е бил без дупки и неравности, но асфалтовото покритие било мокро, тъй като преди това валял дъжд. Автомобилът се движел с около 88,5 км./ч. на включени дълги светлини, когато на около 40 метра преди началото на десния завой, обвиняемият К. предприел действия по ефективно задействане на спирачната уредба. Гумите започнали да блокират и така автомобилът със спиране изминал около 21,50 метра. Обвиняемият не могъл да навлезе в десния завой, поради движение със скорост, несъобразена с релефа на местността, мокро асфалтово покритие на пътното платно и конкретните условия на видимост. Автомобилът „прелетял“ по дължина около 13,50 метра и на около 6,35 метра по височина с предната си броня, след което се ударил в земната повърхност на склона.

При последвал страничен удар в дърво се счупило подвижното стъкло на предна лява врата, като поради страничното накланяне на купето и голямата инерционна сила тялото на 4-годишния Яни П. изпаднало през счупеното стъкло. Последвали няколко преобръщания на автомобила, падането му на задната част на тавана, завъртане, падането на гуми и придвижване до крайното си положение.

Венцислав К, Снежана Б. с племенницата й успели да излязат от колата, като веднага установили липсата на малкият Яни. Обвиняемият веднага се обадил на телефон за спешни повиквания 112 и съобщил за случилото се. Започнали да търсят момчето. В това време на мястото пристигнал екип на ЦСМП, служители на полицията и пожарната. Детето било открито на изключително стръмно място и не след дълго служител на ЦСМП констатирал смъртта му.

Пристигнали на местопроизшествието пътните полицаи извършили проверка на обвиняемия за наличие на алкохол в кръвта му, при която дрегерът отчел 0,96 промила.

Заключението на извършената в хода на досъдебното производство съдебно-медицинска експертиза сочи, че смъртта на Яни П. се дължи на тежка и несъвместима с живота открита черепно-мозъчна травма.

Предстои да започне съдебният процес срещу обвиняемия Венцислав К. за нарушаване на правилата на движение и шофиране в пияно състояние, с което е причинил по непредпазливост смъртта на 4-годишното момче.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право