Товарен автомобил блъсна излязла внезапно на платното каруца При удара конят е умрял на място, няма пострадали хора

Ед Шийран имал само 2-ки по музика в колежа

Клошар подпали покрив, съседи гасиха огъня сами

Експерт: Розовото фламинго вече не е необичайна гледка в България

Пожари изпепелиха лек автомобил и селскостопанска постройка Пламъците са засегнали и необитаема къща в свищовското село Алеково

Пищните форми на Клои Кардашиян

Повдигнаха обвинение на майката на починалото бебе в село Падеш

13 с интерес към АЕЦ „Белене“, 7 искат да са инвеститори

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Кейти Холмс и Джейми Фокс се разделиха

Засипват с пръст старото сметище на Свищов

Премиерът Борисов към министъра на външните работи на Йордания: Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки

Арестуваха мъж, предлагал фалшиви здравни книжки на работници в Слънчев бряг 20-30 лева вървял пакетът здравни документи

Фин прах от африканските пустини минава над страната ни Запрашването ще е най-значително в сряда

„Алиса в страната на чудесата“ на търг за 3 млн. долара

Книга от първото издание на „Алиса в Страната на чудесата“ през 1865 г. на известния английски писател, философ и математик Луис Карол ще бъде предложена на търг от аукционната съща „Кристис“, предаде БТВ. Прогнозната й цена е 3 млн. долара.

Ако бъде продадена на тази цена, „Алиса в страната на чудесата“ ще стане най-скъпата детска книга в света, предадоха световните медии. Тя е едно от шестте копия, които сега се намират в частни ръце. „Това е истинско първо издание на „Алиса в страната на чудесата”, казва Франсис Валгрен, международен директор за наука и книги в „Кристис”.

Рядкото издание е и един от десетте екземпляра, издадени в специална обложка от червено текстилна материя със златни букви.

„Да видиш издание от 1865 г. е нещо много специално. Книгата е запазена в оригинално качество и това е факт, който всеки колекционер би оценил”. По думите на аукционера има само 23 „живи” копия от тази година.

След като през 1865 г. са пуснати първите 50 бройки, Карол изтегля от печат целия тираж от 2000 копия. Причината – не бил доволен от качеството на илюстрациите. Книгата е преиздадена година по-късно, като само 34 от първите бройки са върнати на автора. Смята се, че те са били раздадени в болници и сиропиталища, а други са подарени от автора на приятели и познати.

Копието предложено на търг е в комплект и със снимка на първия му собственик – младо момиче, чийто баща е одобрявал нови издания в „Оксфорд“.“Имаме и снимка на момичето, на което е била книгата. Тя ще се продава с нея, за да се запази връзката между изданието и миналото му.“, обясни аукционерът.

Днес е известна съдбата на 22 книги „Алиса в Страната на чудесата“ – 13 от тях са в институции и библиотеки в САЩ, а 3 – във Великобритания. Останалите 6 са в частни колекции, като една от тях именно ще бъде разиграна на търга на „Кристис“ на 16 юни в Ню Йорк.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.