Ново огнище на големия пожар край Реброво

В света има 70 милиона бежанци, рекорден брой след Втората световна война

Тръмп: Идеята за закупуване на Гренландия е „стратегически интересна“

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка задържане под стража за Мартин Трифонов

На 19 август 2019 да почерпят

Земетресение от 5,9 в Западния Тихи океан

Двама каякари оцеляха, след като ледник се разцепи пред очите им в Аляска (ВИДЕО)

Анкара наруши многократно гръцкото въздушно пространство

Арестуваха французин, превозвал тялото на жена си в куфар заедно с двете си деца

Пожарът край Реброво е локализиран Няма опасност за населението в околните села, съобщиха от МВР

Служители на БГ ТОЛ намериха двама бежанци, укрили се в багажника на автобус 

Недостиг на гориво, храни и лекарства Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Съветник на Доналд Тръмп потвърди интереса към закупуване на Гренландия

Километрично задръстване в района на „Дунав мост“

Друсат се с райски газ в заведенията по морето

Лесовъди: Горските пояси увеличават добивите от нивите до 30%

Снимки: СИДП

Полезащитните горски пояси са едва около 2% от териториите, които се ползват за земеделски нужди, а увеличават добивите от селскостопански култури до 30%. Това обяви д-р инж. Йордан Петров на съвещание на лесовъдите в Държавно горско стопанство „Добрич“, част от Североизточно държавно предприятие. 120 служители от горските стопанства в Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Суворово и Тервел дискутираха мерките за опазване на полезащитните пояси. В дискусията участваха и представители на Изпълнителната агенция по горите, на Регионалната дирекция по горите, на Лесозащитна станция – Варна, лесовъди на частна практика.

„Собствениците на земеделски земи също трябва да подкрепят усилията за опазване и поддържане на поясите. Тези зелени ивици, създадени преди повече от 60 г., са безценни против ветровата ерозия и убежище за животинските видове в района. Имат и изключителен икономически ефект. Създават микроклимат за поддържане на влажността на въздуха, благодарение на който добивите на нашите земеделски стопани са 20-30% по-високи в сравнение с тези, които отчитат румънските им колеги в съседство”, заяви инж. Петров.

Той изтъкна, че полезащитните горски пояси, съхранени в Североизточна България, са уникални по рода си в Европа. „Те представляват 1 700 хектара от територията на ДГС „Добрич“, отчете директорът на стопанството инж. Цанко Николов. По думите му полезащитната мрежа, изградена преди десетилетия със съвместните усилия на лесовъди и земеделски експерти, обхваща общо около 5 000 хектара в пределите на Добруджа. След анализи всеки горски пояс е проектиран с ширина между 18 и 24 метра, като в периферията му са засадени овошки. Лесовъдите набелязаха конкретни мерки за поддържане на насажденията.

При оглед не терен бяха обсъдени и различни методи за опазване и естествено възпроизводство на горите. „Действащата наредба дава добра възможност за индивидуален подход към всеки обект, така че дългосрочно да подпомагаме естествения ход на възобновяване на залесените площи, съобразно тяхното състояние и климатичните особености“, каза директорът на СИДП инж. Веселин Нинов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.