За първи път само в “Труд”: Как се вербува камикадзе

Джихадист от “Ислямска държава” в пропагандно видео, използвано за вербовка.

ДАМАСК - СОФИЯ

Ръководството за вербовка на “Ал Кайда” и “Ислямска държава”

Радикализацията преминава през 5 фази - запознаване, сближаване, събуждане на вярата, внедряване на понятията, поверителност

30-годишният Никола Боне е първият французин в Сирия, загинал като камикадзе в самоубийствен атентат до училище в провинцията на град Хомс, убивайки седем души, от които 5 деца. “Аз съм французин и двамата ми родители са французи атеисти. Аллах ме насочи към исляма и от 3 години съм мюсюлманин. Джихадът в Сирия е религиозно задължение на всеки”, казва в пропагандно видеообръщение джихадистът малко преди да се самовзриви до училище.

Как един атеист, възпитан в ценностите на модерното западно общество, се превръща в камикадзе? Отговорът на този въпрос дава специално ръководство за вербовка, разработено от “Ал Кайда” преди 10 години и използвано в момента от терористичната организация “Ислямска държава”, за да набира джихадисти по целия свят.

Разследване на “Труд” откри тайното ръководство за вербовка, написано от един от идеолозите на “Ал Кайда” в Египет - Абу Омар Ал-Кайди. Документът от 51 страници на арабски език, озаглавен “Изкуството да вербуваш”, е качен на една от интренет страниците на “Ислямска държава”.

Според ръководството процесът по радикализация протича в няколко фази, като след всяка фаза както вербовчикът, така и вербуваният биват оценявани по точкова система дали етапът е преминал успешно. Ако не са събрани необходимият брой точки, етапът започва отначало. Вербуваният изобщо не подозира, че е попаднал в програмата за промиване на мозъка на терористичната организация и трансформацията му протича по много строги правила посредством тактики за налагане на пълен умствен контрол и зависимост.

Преди вербовката да започне обаче, вербовчикът трябва да избере своята потенциална жертва. “Всеки може да бъде вербуван с изключение на пет групи хора - страхливците, клюкарите, хората с враждебни възгледи към муджахидините, скъперниците, самотниците”, пише в ръководството. Най-подходяща за радикализация е групата на нерелигиозните или атеистите. Те, според ръководството, са най-лесни за вербовка и стават най-верни последователи на идеологията за джихада. Друга предпочитана група са студентите и учениците над 15 г. Университетите са наречени “трезор, пълен с младежи”, които се радикализират много лесно заради “чистотата на ума”.

Първите две фази са “Запознаване” и “Сближаване” и започват с изолация на потенциалната жертва от социалната й среда. Вербовчикът създава силна духовна връзка с мишените си, като запълва празнините в живота им. Ако им липсва подкрепа и разбиране, той се явява като най-близкият довереник и приятел. Ако не се чувстват значими в социалната си среда, той изтъква уникалните им качества и таланти, незабелязани до момента от обществото. Тази фаза на сближаване продължава три седмици.

Третата фаза е “събуждане на вярата” с времетраене над два месеца – приемане на радикалната идеология, молитви, посещения в джамии и създаване на нова социална среда. В нея вербуваният трябва да се чувства важен и значим и да осъзнава, че има своята роля и мисия “в името на вярата”.

Четвъртата фаза е теоретична - “Етап на внедряване на понятията” и продължава поне два месеца, време, за което вербуваният бива облъчван с пропагандни материали и бива подготвян теоретично за джихадист. В този етап бъдещият терорист трябва да участва активно в социалните мрежи и да установи по-широк контакт с членове на организацията, към която започва да чувства принадлежност.

Последната, пета фаза е наречена “Етап на поверителност”. Ръководството предупреждава, че “за да достигне до този етап, братът трябва да се е убедил в най-важните принципи на джихадистката идея и да има истинско желание за джихад”, включително и в държавата си по местоживеене. Този етап няма срок, но според ръководството целият процес по радикализация може да отнеме от половин до една година. Ръководството изброява препоръчителен списък с пропагандни материали, които трябва да бъдат използвани за вербовка. “Труд” няма да публикува заглавията и съдържанието им, тъй като целта на вербовката е именно тази - пропагандата да достигне до възможно най-широк кръг от хора.

Преди два месеца германското разузнаване обяви, че броят на чужденците в Сирия, които се бият за “Ислямска държава”, надхвърля 20 000 души. Числото се базира на документи, откраднати от информационния масив на терористичната група. Те съдържат заявления, които тези чужди граждани са подали на т.нар. гранични пунктове при влизане в контролираните от джихадистите територии на “Ислямска държава” в Сирия и Ирак. В една от графите новобранците посочват каква дейност искат да извършват. Една от възможните опции за избор е камикадзе.

Коментари

Задължително поле