Г-7 с нов план за действие срещу финансирането на тероризма

снимка: архив

Страните от най-развитите индустриални държави тясно ще си сътрудничат за предотвратяване на случаи на финансиране на тероризма, предава БГНЕС.

Новият план за действие на Голямата седморка в тази област бе приет на двудневно съвещание на министрите на финансите и на управителите на централните банки на страните от Г-7 в японския град Сендай.

"Доброто международно сътрудничество и обменът на информация са извънредно важни в ефективната борба с финансирането на тероризма, се посочва в документа.Борбата с финансирането на тероризма е една от приоритетните задачи на страните от Г-7. Ние сме решени и занапред да полагаме всички усилия за предотвратяване на терористични актове и да противодействаме на разпространението на идеологията на тероризма" – се подчертава в приетия план за действие. Той ще бъде приложен в края на 2016 г.

Планът се състои от четири точки, обхващащи сътрудничеството в обмена на информация и приемането на общи мерки за финансови санкции. Освен това министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от групата се задължават да преразгледат мерките, предприети от държавите, за предотвратяване на финансирането на тероризма, включително регулиране на банковите трансакции, както и да подкрепят затягането на стандартите на FATF (ФАТФ, Специалната група за финансови действия), чиято задача е да преследва прането на пари от престъпна дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят