Германия ще е големият губещ от напускането на Великобритания от ЕС

Германия ще бъде големият губещ ако Великобритания напусне ЕС следващия месец, пише списание The Parliament, цитирано от "Фокус".

Според Клеменс Фуест – президент на базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания – „брекзит“ ще нанесе щети на всички замесени, но Германия ще бъде големият губещ, защото Великобритания е много голям пазар за нейния износ.

Данните сочат, че през 2015 г. Германия е експортирала стоки на стойност 90 млрд. евро за Обединеното кралство. В същото време 2,5 хил. германски компании имат офиси в страната. Те са наели 370 хил. работници, като 10% от чуждестранните инвестиции в кралството идват от Германия.

Европейската комисия отложи презентацията на черновата за бюджета на ЕС през 2017 г. Заместник-председателят на ЕК по въпросите за бюджета Кристалина Георгиева коментира, че черновата се нуждае от допълнителна преработка заради разходите, свързани с миграционната криза.

„Членството в ЕС струва на Великобритания една торба с пари всеки ден, но Комисията иска да държи британската общественост в неведение относно това с колко ще нарасне тази сума“, коментира евродепутатът Джонатан Арнот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят