Пътешествие на Земята с билет за Космоса

В последните дни в САЩ беше извършена една необичайна операция, която дори затвори много улици в Лос Анджелис, но вместо масово недоволство, предизвика еуфория, разказва БТВ.

НАСА премести огромния резервоар за космически совалки „ЕТ-94“ от Ню Орлиънс в научния център в Ел Ей. Резервоарът е единствен по рода си – той никога не е бил използван за изстрелването на совалка, затова е и оцелял – в противен случай щеше да се разпадне във въздуха.

Тежи 29 500 кг и е дълъг колкото половин футболно игрище – 47 м. Ще бъде изложен до совалката „Индевър“, за която е и построен. Програмата, по които са проектирани двете съоръжения, обаче, е прекъсната преди да влезе в употреба.

Пътешествието на „ЕТ-94“ започна на 18 май в Ню Орлиънс, премина през Панамския канал и приключи на 21 май след 26-километрова процесия в Лос Анджелис. А организацията отне месеци, като се наложи полицията да отцепва улици, а местните власти да преместват светофари и жици.

През 2012 г. подобно пътешествие извърши и самата „Индевър“, но тя бе транспортирана до Лос Анджелис на гърба на „Боинг 747“.

Коментари

Задължително поле