Канада ще предприеме "значителни стъпки" относно визите за граждани на ЕС

ЕС и Канада са се ангажирали да предприемат "значителни" стъпки, за да "подобрят положението" по въпроса с визовата реципрочност. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия по повод посещението в Торонто на еврокомисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, съобщава БТВ.

Въпросът за визите, които са поставени от Канада за някои от гражданите на ЕС, е бил обсъден на двустранните разговори. "Канада и ЕС са ключови исторически партньори, решени да продължат стратегическото си приятелство и връзки в бъдеще", се посочва в съобщението.

На 12 май постоянният представител на България в ЕС посланик Димитър Цанчев съобщи, че на този етап България има затруднения да подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, без да бъде решен въпросът с визовата реципрочност между Канада, България и Румъния.

Позицията на България бе обявена на аседание на Съвета на ЕС по външни работи. Намеренията на председателството на Съвета са до края на юни споразумението да бъде внесено за одобрение. Предвижда се след това документът да бъде подложен на ратификация от националните парламенти.

Българската позиция е, че от страна на канадското правителство трябва да бъде показан съвсем ясен политически ангажимент в конкретни времеви срокове за решаването на въпроса с отмяната на визите за българските граждани.

Нашата страна изпълнява изискванията за отпадането на канадските визи, освен по отношение на броя на отказите за издаването на визи на българи. Решаването на този проблем се разглежда като въпрос, подлежащ на политическо решение от канадското правителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят