Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 август 2019

Промените в поведението на бебето може да са знак за заболяване

Бактериални инфекции са честа заплаха за кърмачето в първите месеци

Първото боледуване на бебето е повод за силни тревоги и притеснения, особено при неопитните родители. Но със спазването на някои правила те ще могат да се справят по-лесно с грижите за новороденото, казва Мариян Кирев, магистър-фармацевт, мениджър аптеки „Фармастор”, София, и баща на деветмесечна дъщеричка. Какво е важно да знаят и кога да търсят незабавно лекарска помощ?

„Родителите трябва отрано да са запознати какво им предстои по отношение на всичко, характерно за периода на кърменето и ранната детска възраст. Да са избрали специалистите педиатър и фармацевт, на които знаят, че винаги могат да разчитат. Те ще им помагат за вземането на правилните решения относно вид терапия и лечение. Важно е да следят как се храни кърмачето, как спи, какви са симптомите при колики, при никненето на първите зъбки, какви са реакциите му при захранване и евентуално при повишаване на температурата поради някакви причини. Трябва и да са запознати с някои срещани спешни състояния до 3-годишна възраст – асфиксия (задушаване), фебрилен гърч, травма, аспирация, алергии, обяснява фармацевтът.

Рискът от асфиксия например е най-висок при новородени под 4 месеца, при недоносени или бебета с ниско тегло, или такива с дихателни проблеми. Неспокойното бебе, което леко трепери, а ръчичките му ви се струват студени, е възможно да повишава температура в момента. А едно рязко и бързо покачване на температурата до 39 градуса е предпоставка за поява на фебрилен гърч. Какви са признаците? Детето внезапно се отпуска, погледът е втренчен, тялото неподвижно, може да се появи пяна на устата. Това състояние може да продължи около минута-две, но родителите трябва да запазят самообладание, да сложат малкото да легне на една страна и да извикат Бърза помощ.

„Едни от най-често допусканите грешки от родителите са самолечение и комбиниране на голям брой медикаменти с цел бързо и ефективно оздравяване, неразбиране понякога на сериозността на проблема, лесно попадане в капана на паниката. Затова е много важно да се познава поведението на детето. От моите впечатления като фармацевт мога да кажа, че майките и бащите започват да се тревожат именно при промяна в поведението – повече плаче, по-малко се храни, не е активно. След разговори с тях най-често се оказва, че имаме първите симптоми на колики, никнене на зъби, реакции след ваксинации, първи сблъсък с риновирусите.”

Срещата с първите настинки

Тя зависи първо от сезона, а също и как се облича малкото. Трябва много да се внимава, тъй като терморегулацията на кърмачето все още не е напълно развита. Има значение дали то се събира често с други деца, дали е в момент на смяна на хранителен режим.

Да не забравяме, че това е период на имунологична незрялост. Пасивният имунитет, осигуряван от преминалите майчини антитела, се изчерпва в края на 3-4 месец, а производството на собствени, макар и да нараства, е недостатъчно. През първите месеци от живота си кърмачето практически не боледува от вирусни инфекции, защитено от майчините антитела, но рискът от бактериални инфекции е висок, като се засягат най-често дихателната и храносмилателната система. Пневмониите например протичат доста по-тежко в сравнение с останалите възрастови групи. Около 6-месечна възраст обикновено имаме съприкосновение с първите настинки, които са свързани с появата на секрет от носа, висока температура, промяна в поведението на детето, неспокоен сън, загуба на апетит. Причинителите на простудни заболявания са риновирусите, които се предават чрез въздушно-капков път. В хода на инфекцията върху лигавиците могат допълнително да попаднат и други бактерии. „При първи симптоми на простуда – повишаване на температурата, хрема, кашлица, умора, отпуснатост, препоръчвам Шуслерова сол №3, за да се овладее възпалителният процес. Ако детето има температура до 38,5 C – през 10-20 мин. по 1 табл. №3, докато температурата спадне, след това се увеличават интервалите за прием и още няколко дена лечението продължава с минимум 2 дози. При над 38,5 C, а детето едновременно е отпуснато, изтощено, сол №3 се редува със сол №5 и №8, по 1 табл. от всяка през 30 мин. Не забравяйте, че простудните заболявания се нуждаят от топлина”, обяснява фармацевтът.

Силната имунна система е най-добрата защита

Ако имунитетът работи добре, това е най-добрата защита срещу болестите. Как да го подпомогнем? При деца над 1 год. има решение в лицето на Имунокинд – комплексен хомеопатичен продукт, който се дава 3 пъти по 1 таблетка за 4 седмици. Таблетките се разтварят бързо в устата, което улеснява неговото приложение, препоръчва магистър-фармацевтът. Важно е към това да съчетаем физическа активност – разходки минимум час-два, правилно хранене, добре проветрена стая. Всички знаят, че закаленото дете по-рядко боледува, може би освен бабите, които винаги се притесняват малкото да не „намръзне и да се простуди”. Родителите не трябва да отлагат старта на закалителните процедури още в първите дни след раждането.

Коликите и млечните зъбки – кошмарът на първата годинка

„Родителите идват за помощ в аптеката с едни от първите си притеснения – бебешките колики, заради които кърмачето става силно раздразнително, започва интензивен, продължителен плач, болезнени спазми, бебчето свива колена и стиска юмручета. Тогава препоръчвам Коликинд, комплексно хомеопатично лекарство, приложимо още от деня на раждането. Дозировката е по три капки до шест пъти дневно в острата фаза и намалявате до три пъти дневно след облекчаване на симптомите. Шуслерова сол №7 също помага за облекчаване на спазмите. Около 5-6-ти месец започват първите симптоми за поява на зъбките – още едно препятствие за родителите, които трябват да се въоръжат с търпение. Тук на помощ идва хомеопатичното лекарство Дентокинд – облекчава болката и неприятните симптоми по безопасен, щадящ организма и ефективен начин. Детето започва силно слюноотделяне, венците са чувствителни, подути, червени и сърбят. Хапе и дъвче твърди предмети, става раздразнително, плачливо, нервно. Може да се наруши съня, да има повишена температура, диария, повръщане. Препоръчвам Дентокинд заедно с Шуслерова сол №3 при леко повишена температура, масаж на венците с пръст, използването на изстудени в хладилник рингове”, съветва Кирев.

Все повече родители се насочват към хомеопатията и Шуслеровата терапия, тъй като са тип щадящо организма лечение. Основните им предимства са, че винаги имаме индивидуален подход, лесно приложими са, изключително подходящи за кърмачета и деца, напълно безопасни и могат да се приемат много дълго време. Много от лекарствата на традиционната медицина имат възрастови ограничения, не са подходящи по време на бременност и кърмене. А това само по себе си затруднява лечението, обобщава магистър-фармацевтът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.