Промените в поведението на бебето може да са знак за заболяване

Бактериални инфекции са честа заплаха за кърмачето в първите месеци

Първото боледуване на бебето е повод за силни тревоги и притеснения, особено при неопитните родители. Но със спазването на някои правила те ще могат да се справят по-лесно с грижите за новороденото, казва Мариян Кирев, магистър-фармацевт, мениджър аптеки „Фармастор”, София, и баща на деветмесечна дъщеричка. Какво е важно да знаят и кога да търсят незабавно лекарска помощ?

„Родителите трябва отрано да са запознати какво им предстои по отношение на всичко, характерно за периода на кърменето и ранната детска възраст. Да са избрали специалистите педиатър и фармацевт, на които знаят, че винаги могат да разчитат. Те ще им помагат за вземането на правилните решения относно вид терапия и лечение. Важно е да следят как се храни кърмачето, как спи, какви са симптомите при колики, при никненето на първите зъбки, какви са реакциите му при захранване и евентуално при повишаване на температурата поради някакви причини. Трябва и да са запознати с някои срещани спешни състояния до 3-годишна възраст – асфиксия (задушаване), фебрилен гърч, травма, аспирация, алергии, обяснява фармацевтът.

Рискът от асфиксия например е най-висок при новородени под 4 месеца, при недоносени или бебета с ниско тегло, или такива с дихателни проблеми. Неспокойното бебе, което леко трепери, а ръчичките му ви се струват студени, е възможно да повишава температура в момента. А едно рязко и бързо покачване на температурата до 39 градуса е предпоставка за поява на фебрилен гърч. Какви са признаците? Детето внезапно се отпуска, погледът е втренчен, тялото неподвижно, може да се появи пяна на устата. Това състояние може да продължи около минута-две, но родителите трябва да запазят самообладание, да сложат малкото да легне на една страна и да извикат Бърза помощ.

„Едни от най-често допусканите грешки от родителите са самолечение и комбиниране на голям брой медикаменти с цел бързо и ефективно оздравяване, неразбиране понякога на сериозността на проблема, лесно попадане в капана на паниката. Затова е много важно да се познава поведението на детето. От моите впечатления като фармацевт мога да кажа, че майките и бащите започват да се тревожат именно при промяна в поведението - повече плаче, по-малко се храни, не е активно. След разговори с тях най-често се оказва, че имаме първите симптоми на колики, никнене на зъби, реакции след ваксинации, първи сблъсък с риновирусите.”

Срещата с първите настинки

Тя зависи първо от сезона, а също и как се облича малкото. Трябва много да се внимава, тъй като терморегулацията на кърмачето все още не е напълно развита. Има значение дали то се събира често с други деца, дали е в момент на смяна на хранителен режим.

Да не забравяме, че това е период на имунологична незрялост. Пасивният имунитет, осигуряван от преминалите майчини антитела, се изчерпва в края на 3-4 месец, а производството на собствени, макар и да нараства, е недостатъчно. През първите месеци от живота си кърмачето практически не боледува от вирусни инфекции, защитено от майчините антитела, но рискът от бактериални инфекции е висок, като се засягат най-често дихателната и храносмилателната система. Пневмониите например протичат доста по-тежко в сравнение с останалите възрастови групи. Около 6-месечна възраст обикновено имаме съприкосновение с първите настинки, които са свързани с появата на секрет от носа, висока температура, промяна в поведението на детето, неспокоен сън, загуба на апетит. Причинителите на простудни заболявания са риновирусите, които се предават чрез въздушно-капков път. В хода на инфекцията върху лигавиците могат допълнително да попаднат и други бактерии. „При първи симптоми на простуда – повишаване на температурата, хрема, кашлица, умора, отпуснатост, препоръчвам Шуслерова сол №3, за да се овладее възпалителният процес. Ако детето има температура до 38,5 C - през 10-20 мин. по 1 табл. №3, докато температурата спадне, след това се увеличават интервалите за прием и още няколко дена лечението продължава с минимум 2 дози. При над 38,5 C, а детето едновременно е отпуснато, изтощено, сол №3 се редува със сол №5 и №8, по 1 табл. от всяка през 30 мин. Не забравяйте, че простудните заболявания се нуждаят от топлина”, обяснява фармацевтът.

Силната имунна система е най-добрата защита

Ако имунитетът работи добре, това е най-добрата защита срещу болестите. Как да го подпомогнем? При деца над 1 год. има решение в лицето на Имунокинд - комплексен хомеопатичен продукт, който се дава 3 пъти по 1 таблетка за 4 седмици. Таблетките се разтварят бързо в устата, което улеснява неговото приложение, препоръчва магистър-фармацевтът. Важно е към това да съчетаем физическа активност - разходки минимум час-два, правилно хранене, добре проветрена стая. Всички знаят, че закаленото дете по-рядко боледува, може би освен бабите, които винаги се притесняват малкото да не „намръзне и да се простуди”. Родителите не трябва да отлагат старта на закалителните процедури още в първите дни след раждането.

Коликите и млечните зъбки – кошмарът на първата годинка

„Родителите идват за помощ в аптеката с едни от първите си притеснения - бебешките колики, заради които кърмачето става силно раздразнително, започва интензивен, продължителен плач, болезнени спазми, бебчето свива колена и стиска юмручета. Тогава препоръчвам Коликинд, комплексно хомеопатично лекарство, приложимо още от деня на раждането. Дозировката е по три капки до шест пъти дневно в острата фаза и намалявате до три пъти дневно след облекчаване на симптомите. Шуслерова сол №7 също помага за облекчаване на спазмите. Около 5-6-ти месец започват първите симптоми за поява на зъбките - още едно препятствие за родителите, които трябват да се въоръжат с търпение. Тук на помощ идва хомеопатичното лекарство Дентокинд - облекчава болката и неприятните симптоми по безопасен, щадящ организма и ефективен начин. Детето започва силно слюноотделяне, венците са чувствителни, подути, червени и сърбят. Хапе и дъвче твърди предмети, става раздразнително, плачливо, нервно. Може да се наруши съня, да има повишена температура, диария, повръщане. Препоръчвам Дентокинд заедно с Шуслерова сол №3 при леко повишена температура, масаж на венците с пръст, използването на изстудени в хладилник рингове”, съветва Кирев.

Все повече родители се насочват към хомеопатията и Шуслеровата терапия, тъй като са тип щадящо организма лечение. Основните им предимства са, че винаги имаме индивидуален подход, лесно приложими са, изключително подходящи за кърмачета и деца, напълно безопасни и могат да се приемат много дълго време. Много от лекарствата на традиционната медицина имат възрастови ограничения, не са подходящи по време на бременност и кърмене. А това само по себе си затруднява лечението, обобщава магистър-фармацевтът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве