Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Бедността се отразява на човешкото ДНК и може да доведе до депресия

Скромният произход може да затрудни живота в много аспекти, но освен това е възможно да повлияе и на човешките биологични механизми, свързани с функциите на мозъка, което от своя страна увеличава риска от депресия, предаде БТВ.

Изследвайки мозъка на подрастващи, учените са установили, че хората, израснали в домакинства с нисък социално-икономически статус, произвеждат по-голямо количество от химичен маркер на гена SLC6A4, свързан с развитието на депресията, пише научното издание „Сайънс алърт“.

Този вид епигенетични маркери – такива, които са причинени от околната среда или други външни фактори, може да засегне функционирането на нашите гени. В този случай учените са установили, че тези маркери увеличават т. нар. реакция на мозъка за „бягство или борба“ при опасна или стресова ситуация.

Този тип отговор се контролира от зона на мозъка, наречена амигдала. Според екипа изследователи хората с по-активна амигдала е по-вероятно да развият депресивни състояние в някой етап от живота си.

„Най-големият рисков фактор, който имаме за депресия, е семейната история на заболяването“, посочва психиатърът Дъглас Уилямс от университета „Дюк“, автор на изследването.

„Нашето ново проучване разкрива един от механизмите, по който подобен семеен риск може да бъде проявен или изпитан в определена група хора по време на юношеството“, посочва още той.

В изследването са участвали 132 младежи на възраст между 11 и 15 години с различен социално-икономически статус. Те са били подложени на мозъчен скенер, измерващ активността на амигдалата, докато са им показвани снимки на изплашени хора.

Учените са установили, че подрастващите от бедно семейство имат по-ниски нива на серотонин в гена SLC6A4, което говори за повишена активност на амигдалата. Това от своя страна е знак за по-силна реакция при усещане на заплаха и риск.

Участниците в проучването са наблюдавани в продължение на три години, като тези с по-голяма активност на амигдалата по-често съобщават за симптоми на депресия, особено ако в семейството им има история на хора с депресивни състояния.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.