Ердоган припомни, че Турция няма да спаси споразумението с ЕС, ако не бъде премахнат визовият режим

"Анкара няма да предприеме нови стъпки за осъществяването на споразумението с Европейския съюз за реадмисия на мигранти, ако не бъде постигнат напредък по въпроса за визовата либерализация за турските граждани", предупреди Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТВ.

Ердоган отново припомни, че Анкара още не е получила обещаните от Евросъюза 3 млрд. евро за справяне с бежанския наплив, както и за изхранването на повече от 2,5 млн мигранти на територия на страната.

В замяна на премахването на визите ЕС постави 72 изисквания. Едно от най-спорните от тях е промяната на антитетористичния закон. Според Брюксел той драстично нарушава европейските представи за правата на човека. Турските власти се противопоставят на промените заради сраженията, които се водят с Кюрдската работническа партия, която е смятана от Анкара за терористична организация.

Ангела Меркел отвърна на изявлението на турския държавен глава, като подчерта, че подобно споразумение изисква повече време и потвърди, че сделката с визите няма как да се осъществи преди 1 юли.

Германското правителство одобри днес нов пакет от мерки за интегриране на мигранти. Според Меркел в новия план е намерен баланс между права и задължения на новопристигналите. Мерките трябва да бъдат одобрени и от Бундестага.

Коментари

Задължително поле