Разследват опит за палеж в складова база в Търново

Криминалисти от Велико Търново разследват опит за палеж на стоки в двора на местна складова база. Сигнал за извършеното престъпление е получен в 8 часа в сряда. При извършения на местопроизшестивето оглед е установено, че злосторници са опитали да изпепелят стекове с бира и дървени палети. По случая е започнато досъдебно производство за престъпление по чл. 330, ал. 1 от НК.

Злодеянието е извършено три месеца след като неизвестен постави самоделно взривно устройство с часовников механизъм в супермаркет, който е собственост на бизнесмен, който е съдържател и на атакуваната преди два дни складова база.

На 5 февруари служители на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) пристигнаха във Велико Търново и обезвредиха пакет с опасно съдържание. В търговски обект на ул."Бачо Киро" в центъра на старата столица няколко часа преди това бе забелязан оставен съмнителен чувал. Специалистите използваха специален робот, с който неутрализираха подхвърлената торба. Оказа се, че в нея е имало запалително вещество и стърчащи кабели наподобяващи часовников механизъм.

Преди операцията над 100 обитатели на жилищен блок само на десетина метра от полицията във Велико Търново бяха изведени от домовете си заради съмненията за бомба. Заради извънредната ситуация центърът на старата столица бе отцепен.

Екстремните мерки бяха предприети заради странния багаж, който бе оставен в търговски обект. Сакът бил забелязан от служител на магазина, който незабавно подал сигнал на тел.112 заради съмнения за взривно устройство.

Незабавно бе сформирана група от екипи на полицията и пожарната. Само след броени минути цялата улица от търговски център "Искра" до кръстовището до старото военно училище бе затворена за движение. Полицаите и пожарникарите евакуириха живущите в 5-етажната кооперация над супермаркета, както и от блоковете в непосредствена близост.

Седмица преди да бъде поставена бомбата в магазина, бяха опожарени едновременно три леки автомобила на същия собственик, които са били паркирани на различни места във Велико Търново и Горна Оряховица.

"По случая има образувано досъдебно производство. Води се разследване под наблюдението на Окръжната прокуратура. Разпоредени са множество експертизи, а по някои от тях все още се чакат резултати. Няма заловени лица засега", обясниха лаконично криминалисти от старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право