Дневен хороскоп на Алена за петък, 18.10.2019

На 18 октомври 2019 да почерпят

Ще оцелее ли светът след „Катаклизъм”? Джаред Даймънд променя разбирането ни за причините за възхода и падението на цивилизациите

Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Николина Ангелкова: Разработваме доброволен етикет за качество, който ще отличава висококатегорийните хотели

Министерство на туризма разработва доброволен етикет за качество, който ще отличава висококатегорийните хотели. Този етикет ще позволи на определените хотели да отговарят на международните стандарти за качество, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщава БГНЕС.

По думите й идеята за подобен етикет се обсъжда от миналата година, когато е направена ревизия на свършеното то министерството, като от тогава е разработена система за него.

След това е проучен опитът от другите страни за такъв етикет, който да отличава висококатегорийните хотели и ресторанти и затова е доброволен, за да може по преценка на бизнеса той да се въвежда, но да гарантира, че храната, която се консумира на тези места отговаря на Българския държавен стандарт (БДС).

Ангелкова разкри, че в момента се организират стъпките, по които да се осъществява тази сертификация, като се ръководят изцяло по кодекса за качество на Световната асоциация по туризъм.

Стимулът за тези хотели и ресторанти, чиито услуги ще поскъпнат, да бъдат мотивирани да получат този етикет, защото ще бъдат конкурентни на световните хотели и ресторанти. “В момента сме на етап да изберем какви да са задължителните условия, които да бъдат включени, за да се дава този етикет за качество”, посочи министър Ангелкова.

Този етикет ще бъде включен като отделна глава или част от Закона за туризма и ще бъде приет подзаконов нормативен акт с критериите, които ще бъдат разписани. Тя обясни, че един от тези критерии ще бъде използването на български храни и напитки, които се произвеждат по БДС.

„Най-голямата ниша, която съществува в момента в сектор “Туризъм”, е високата категория туристи, които искаме да привлечем. В момента страната ни е разпозната като дестинация “среден клас” туристи, а имаме потенциал да привлечем по-богати туристи и според министъра имаме шанс до 5-10 г. да се позиционираме и на висококатегорийния пазар. За тази цел се водят разговори и с висококатегорийни хотелски вериги, които да стъпят на пазара ни, за да имаме припознати световни марки“, обясни Ангелкова.

Тя уточни, че за 2015 г. има 4% ръст във висококатегорийните хотели, а до 5 години се работи този процент да стане поне 20%. Все още не е ясно с колко ще поскъпне услугата, която ще предлагат тези хотели и ресторанти. “Тези критерии ще бъдат свързани с обслужването, материалната база, общата програма, която се предлага и т.н.”, обясни тя като даде пример, че вече са увеличени изискванията за 4-звездните хотели, а са намалени изискванията за хотели клас “Б”.

Очаква се най-рано през септември да има повече конкретика по този план.

Хотелиерите и ресторантьорите предприемат необходимите мерки за набиране на достатъчно персонал за сезона, който се очаква да бъде по-сериозен от предишни години, увери министърът.

Тя заяви, че за последните 10 години туристопотокът към страната ни е нараснал с 40% от 5 млн. през 2005 г. до над 7 млн. души през 2015 г. “Това е проблем, който достига пик. Предприели сме мерки както от наша страна, така и от страна на бизнеса. Затова и създадохме Съвета за кадрите в туризма. Работим в тясно сътрудничество с Министерство на образованието и Министерство на труда и социалната политика, за да може студентите да работят по 6 месеца“, обясни Ангелкова.

Тя заяви, че се обмисля алтернативата за внос на кадри от трети страни, но това е по-бавен процес. Според нея не е нужно да се търсят кадри, които са с висше образование за сервитьори и камериерки, например, но е важно да бъдат квалифицирани. За това е важно и да има дуално образование.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.